IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как зарядните станции за електромобили ще станат масови?

Постигането на тази цел изисква сериозно планиране и огромни инвестиции

За да станат масово явление електромобилите, те ще се нуждаят от обширна мрежа от решения за зареждане, за да осигурят на водачите адекватно електроснабдяване. Например, сега САЩ имат около 100 000 обществени зарядни устройства, но този брой трябва да се увеличи до около 1.2 милиона до 2030 г., за да задоволи търсенето.


зарядни станции


В Китай броят на обществените зарядни станции ще трябва да се увеличи от 1.15 милиона в момента до около пет милиона до 2030 г., когато по пътищата на Поднебесната държава ще се движат над 100 милиона пътнически електромобили. По същия начин обществените станции за зареждане в Европа ще трябва да се увеличат от сегашните 2.9 милиона до 6.8 милиона, при това само за осем години. Ще припомним, че на стария континент зарядните станции бяха около 340 000 през 2021 година.

Повечето държави обаче все още не са се ангажирали с достатъчно финансиране, за да подкрепят необходимото разширяване на инфраструктурата за зареждане. Според експерти, ще са необходими повече от 35 милиарда долара, за да се стигне до 1.2 милиона обществени зарядни устройства, необходими само в Съединените щати, като в тази сума не влизат разходите за модернизация на електропреносната мрежа. 

Къде трябва да бъдат разположени зарядните станции?


зарядни станции


Този въпрос изисква сериозен синхрон между собствениците на зарядни станции и обществените заинтересовани страни. Райони с ниски доходи трябва да предлагат същия достъп до зарядни станции, какъвто е той в местата, където живеят хора с по-високи доходи, например.

Каква скорост на зареждане трябва да имат зарядните станции?

Бързите зарядни станции предлагат най-голямо удобство, но са и най-скъпи. Бавните зарядни устройства често отговарят на нуждите на обществеността и могат да бъдат инсталирани в по-голям брой поради по-ниската си цена.

Кой е най-добрият начин за балансиране на рентабилност и удобство?


зарядни станции


Станциите с висока степен на използване ще осигурят по-добра възвръщаемост на собствениците си. Но с увеличаването на броя на зарядните устройства би следвало да се намали използването на дадена зарядна станция и по този начин очакванията за рентабилност на доставчиците, но би подобрило времето за изчакване на потребителите. Основните играчи могат да разработят моделиране, базирано на сценарии, за да определят къде и колко ще са натоварени новите станции.

Има няколко лоста, които могат да помогнат за справяне с настоящите предизвикателства и много от тях разчитат на подходяща регулаторна подкрепа. Например, регулаторите може да искат да обмислят ускоряване на процеса на одобрение за инсталиране на точки за зареждане, което в момента отнема от 9 до 16 месеца. Ако правителствата обмислят съкращаване на времето за оценка и разрешение на обекта, или чрез инвестиране в повече капацитет, или чрез рационализиране на процеса, времето до стартиране на обекта може да бъде значително намалено.


0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Изграждането на станциите епо-малкият проблем. Големият е как ще ги захранят всичките, ако се мине изцяло на ел. коли. Практически сстанциите ще са поне 75% натоварени.
  • #2
    1 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    С тези цени трябва всеки такъв електромобил или да е с доживотно безплатно зареждане или общината като я е толкова грижа да го осигури това, всичко останало са празни приказки и бързо зареждане ще ти излезе златно не само дето убива батерията.
  • #1
    3 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Поредната манджа с грозде, породена от болните амбиции на някой, който е решил насила да електрифицира света. Дори и да се направят всичките заявени станции, което разбира се е нереалистично, то те пак няма да стигнат, ако хората сменят конвенционалните автомобили с електрически. В Европа има 350 млн. автомобила. При 6,8 млн. както предвиждат ще се падат по над 500 автомобила на зарядна станция. Сами си направете извода как може да ги поеме всичките тези коли. Точно никак!!!