IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW обясни защо ще продължи да инвестира в ДВГ

Баварците смятат, че електрификацията прави производителите „прекалено зависими“

BMW не може да разчита само на електрически автомобили, заяви главният изпълнителен директор на германския производител Оливер Ципсе и посочи причините, поради които концернът му ще продължи да развива двигателите с вътрешно горене.


BMW двигател


Ципсе е категоричен, че пълната електрификация прави автомобилните производители „прекалено зависими от много малко държави“, намеквайки, че пазарът за суровините, нужни за батериите, се контролира основно от Китай. Шефът на BMW посочи като проблем и ценообразуването, тъй като колите на ток са много по-скъпи от конвенционалните модел.

„Ако някой по някаква причина не може да си купи електрическа кола, но в същото време се нуждае от автомобил, бихте ли предпочели той да кара старата си кола завинаги? Ако не продавате двигатели с вътрешно горене, ще загубите, тъй като някой друг ще го направи“, обясни Ципсе стратегията на баварския производител.


BMW iX


Шефът на BMW отбеляза още, че продажбата на екологично чисти превозни средства с изкопаеми горива има по-голям смисъл от законодателна забрана за такива превозни средства. Освен това, електрическите автомобили си остават скъпи, а инфраструктурата за зареждане в много държави по света съвсем не е достатъчно.

Доказателство за стратегията на баварците е следващият им нов продукт – флагманския седан BMW 7-Series, който ще бъде представен съвсем скоро. Луксозният седан ще бъде представен едновременно в две версии – с ДВГ и с електрическо задвижване, които ще се продават на пазара едновременно.

0 от 500
  • #3
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Пропуснал е да каже, че ДВГ също ще поскъпва оттук-нататък. Освен в бананови републики, където еконорми няма, но и БМВ не продава.
  • #2
    17 rate up comment 10 rate down comment
    Това беше яко ( преди 2 години )
    Който не може да си позволи да си купи електромобил, поради финансови причини, ще си купи BMW седма серия. Чудесна логика! Направо ще разбият пазара в бедните страни.
  • #1
    7 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Така е, все пак трябва да остане и конглокенция на Toyota, която има за цел да остане да задоволява нуждите на най-бедните държави, които не могат или не искат да преминат към електромобили. За всеки влак си има пътници. Например в Китай най-продавания автомобил струва 4000 долара. Вероятно от Toyota и BMW са се прицелили в пазара под тези цени, защото автомобила за 4000 долара е електромобил. В Индия е същото. Пожелавам им успех в живота!