IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW подари на конкурентите една от новите си технологии

Баварците разкриват на света как работят напълно автоматизираните фабрики

Производството на автомобили през последните години направи епохални стъпки напред. С все по-автоматизирани и автономни фабрики, производителите вече са в състояние да осигурят все по-точен производствен график (с изключение на кризата с чиповете). Пример за всички е случаят с BMW Group, която от 2019 г. разчита на изкуствен интелект за управление на своите фабрики, където се използват все по-малко хора за сметка на роботи, извършващи производствените дейности с максимална точност.


BMW


Тази технология се казва Automatic Engineering и само преди няколко дни баварския концерн реши да направи всички данни за нея публично достояние. Това означава, че всички конкуренти, а и останалите производители, могат да се възползват от тях, за да увеличат производителността и да оптимизират разходите си.

В случая компаниите ще имат достъп до изображения с много висока разделителна способност във формати, предназначени за разработчиците на софтуер. Всички тези данни са предоставени на света, благодарение на сътрудничеството на BMW с дългогодишни партньори като NVIDIA и Microsoft. Платформата за данни, която е достъпна, се нарича SORDI (акроним за набор от данни за синтетични обекти за разпознаване на индустрии) и се състои от около 800 000 фотореалистични 3D-изображения, разделени в 80 подкатегории.


BMW


Наличната информация варира от управлението на роботи до тяхното изграждане, до оразмеряването на аксесоарите за транспортиране на резервни части (като стоманени клетки или палети). Благодарение на нея производството на автомобили с помощта на изкуствен интелект става значително по-бързо и намалява разходите, като сега всички тайни и технологии са достъпни и нещо повече – те се актуализират всяка седмица.

Снимки: BMW


0 от 500