IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla има тайна клауза, с която пречи на преподажбите на нейни коли

Неспазването на договора ви изхвърля завинаги от списъка с клиенти

Автомобилната индустрия се опитва да се справи с производствените проблеми, недостига на части и дългите забавяния на доставките на нови коли. И за да не чакат дълго време, много от клиентите са склонни да плащат повече, което позволява на дилърите да увеличават цените. Съответно, някои хора видяха възможност за печалба, като препродават своите автомобили веднага след получаването им.


Tesla


Оказва се, че в Tesla са намерили начин да противодействат на тази практика, като с него вече са се сблъскали хората, които са купили коли на марката през миналата година. Тогава цените скочиха до небесата, а стимулите, което доведе и до изчезване или намаляване на стимулите, предоставяни от държавата. Нещата се влошиха допълнително, след като собственици на автомобили на марката започнаха да ги препродават с цел печалба.

По принцип, производители оказват натиск върху дилърите, за да ги спрат да налагат големи надценки. Някои дори преместиха нови коли в инвентара си за употребявани автомобили, само за да продължат с надценките. Но пък няма решение за хората, които препродават колите си с цел печалба.

В Tesla обаче решиха бързо проблема. Компанията не използва дилъри за продажбите, а работи директно с клиента. Тя определя цените, които понякога са доста високи, което накара собственици на току-що закупени електромобили да ги продават и да печелят. За да спре тази практика, Tesla е въвела забрана за закупуване на неин автомобил от клиенти, които са хванати да продават своите коли от марката. Те са били уведомени с имейл за решението на компанията.

„Нашият екип за предотвратяване на загуби проведе разследване и установи, че действията във вашия акаунт след доставката ни са в нарушение на нашата политика за дистрибутори. С настоящото ние ще анулираме всички останали отворени поръчки от вас и вие сте добавени в нашия списък за клиенти, на които няма да бъдат продавани автомобили“, се казва в съобщението.


Tesla


Това, на практика, означава, че ако бъдете хванати да препродавате своята Tesla, няма да можете да си купите друга кола от компанията. Работата е там, че хората подписват споразумение, когато купуват колите си, но малцина го четат. Според договора, Tesla забранява препродажбата на автомобила.

„Tesla и нейните филиали продават автомобили директно на крайни потребители и ние можем едностранно да анулираме всяка поръчка, която смятаме, че е направена с оглед препродажба на превозното средство или е била направена по друг недобросъвестен начин“, се казва в клаузата.

От договора не е ясно какво означава препродажба, но очевидно клаузата се задейства, когато има повече от една кола. Това може да засегне и някои малки фирми, които работят на ръба на закона, отбелязват потребители във форума на собственици на Tesla. Дават се примери с хора, които дават своите коли под наем чрез платформа в интернет и в крайна сметка клиентите им накрая купуват автомобила.


0 от 500
  • #1
    6 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Оф, пак съчинение по картинка. Тесла не забранява продажбата на своите автомобили, а не позволява покупката им. Има разлика, нали?И не става въпрос за вече закупен автомобил, който след като е платен в кеш си е собственост на купувача и може да прави каквото си иска с него. Забранена е продажбата на лизингови автомобили и въобще покупката им, дори след като е изтекъл в срока на лизинга, защото реалната пазарна цена е по-висока от договорената. Но това е само за нови лизинги.