IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla Model 3 - година чакане и край на бонусите в някои държави

Поскъпването на най-популярния електромобил в Европа продължава

Американският производител Tesla със сигурност изненада неприятно доста хора в последните дни. Докато Model 3 чупи всички рекорди по продажби в последните месеци, две неща са на път да откажат част от потенциалните купувачи на електромобила - рязкото увеличение на цената, която премахва или намалява бонусите за кола на ток някои държави, както и срокът за доставка, който вече е близо година.


Tesla


При появата на версията Standard Autonomy Plus през 2021 г., от Tesla обявиха цена от 43 800 евро. Тя позволява на купувачите в някои държави от Европа да се възползват от максималния бонус, даван от властите за покупка на електромобили. Във Франция, например, този бонус е 6000 евро, ако колата струва до 45 000 евро. В Унгария субсидията от 3000 евро отпада при цена над 44 000 евро, а в Ейре - над 50 000 евро. За Германия отстъпката е цели 9000 евро при цена под 40 000 евро, а над нея е намалена на 7500 евро.


Трябва обаче да се отчете и добавянето на някои опции, предлагани от производителя, които променят тези цени. Смяна на цвета на каросерията струва 1190 евро, на толкова са оценени и 19-цоловите джанти. А това са 2380 евро отгоре.

В началото на март Tesla Model 3 вече струва много повече, като обяснението на компанията са недостиг на полупроводници и сегашната глобална икономическа обстановка. Първоначално цената се повиши до 44 990 евро, което все още позволява използването на субсидии в някои държави. Само няколко дни по-късно обаче Model 3 вече струва 49 900 евро, а ако се добавят смяна на цвета и поставянето на 19-цолови джанти сумата скача още повече.

Ако се сравни случващото се с цените с началото на 2021 г., когато Model 3 излезе на пазара, нещата са още по-шокиращи. Тогава най-евтината версия (без бонусите) струваше 36 800 евро. Сега тя е 49 900 евро, което прави разлика от 13 100 евро. И според експерти тя ще продължи да се увеличава през следващите месеци.


Tesla


Другата неприятна изненада е, че в някои държави от Европа при поръчка на Model 3 сега, на сайта на производителя от Пато Алто излиза надпис „Очаквана доставка - февруари 2023 г.“, а това вероятно ще разколебае някои от желаещите да притежават електромобила.

Впрочем, увеличението на цените засяга и други версии на най-достъпния автомобил на Tesla. Model 3 Grande Autonomie, например, вече струва 58 990 евро, а Model 3 Performance - 62 990 евро.


0 от 500
  • #19
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Пропов ( преди 2 години )
    Модел 3 трябваше да се продава за 30 хил. долара. То ест името му вече трябва да е модел 4,5! Абе докато има балъци, ще има и тарикати!
  • #18
    1 rate up comment 0 rate down comment
    бъчваря ( преди 2 години )
    Спокойно, корабът потъва плавно. Скоро няма да има стомана, алуминий. Следва надпис-очаквана доставка 2123-та.Който не му се чака, подготвяне Мечбокс.
  • #17
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Илко ( преди 2 години )
    Пълни глупости.Моята дойде за 2 месеца.
  • #16
    0 rate up comment 3 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    До 15 А защо трябва да я поръчам така???Има достатъчно бърза доставка, и статията е излишна! Август за топ версията за останалите юни! Ако следите канала на Dani в тубата ще сте наясно, че може и доста по бързо дойде!
  • #15
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До 13 ( преди 2 години )
    Сега пак отиди и провери че с базовия бял цвят и 18 цола джанти освен Пърформанс другите варианти са с доставка февруари
  • #14
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Ш'Минтирит: Хората ще карат стари коли. Хората ще карат малки коли. Хората няма да карат електрически - ситуацията се промени ако не си видял. Цялата шумотевица с декарбонизацията вече не е актуална, няма как да се случи просто, каквото и да говорят шепа политици в европа.
  • #13
    2 rate up comment 5 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    Сега бях в сайта на тесла Румъния, която ни е най близката дестинация за покупка! Перформанса е с доставка юни, а другите август! Къде я видяхте тази 2023г. незнам! За модел 3 се чака по малко отколкото за Корола, за немските да не говорим!
  • #12
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Ш'Минтирит ( преди 2 години )
    Пак гледаш едностранчиво на въпроса. Какво става с цените на автомобилите с ДВГ? Да не мислиш, че поевтиняват? Факт е че продажбите на Тесла се увеличават с всяко изминало тримесечие, а след няколко дни отварят още два нови завода за които вече са осигурени материали и продажбите ще се увеличават с още по-бързи темпове.Както виждаш цените на суровините вървят и нагоре и надолу. Виж какво стана с цените на петрола? А с надценките, печалбата на Тесла ще се увеличи и ще бъде реинвестирана.
  • #11
    2 rate up comment 8 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Ти да видиш?: Колега, стой мирен и ще видиш - електрификация нихт! Цените на електричките скачат, дори и със субсидии не са атрактивнии вече. А и все повече ток се прави от въглища и те стават все по-безсмислени. Това, че има година напред е заради забавяне в производството и то е за всички. Ти и за обикновени коли с ДВГ вече чакаш година, а там има и капацитет и изобилие - чаркове обаче няма.
  • #10
    4 rate up comment 2 rate down comment
    До долния ( преди 2 години )
    Абе не сме космонавти, нито войници, не дай боже и депутати и министри, но това не ни пречи да си изкажем мнението за космическата надпревара, войната в Украйна и ареста на Бойко Борисов. Не виждам как коментара за бъдещето на автомобилна марка, пък била тя и bugatti или ferrari, трябва задължително да бъде обвързан с покупка на автомобил от същата марка? Всеки свободно може да изкаже мнението си по даден въпрос и да го подкрепи с аргументи и факти. А други боравят без аргументи и факт ...