IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Stellantis: Новите коли стават недостъпни!

Средната класа скоро няма да може да си купи нова кола, категоричен е Карлос Таварес

Главният изпълнителен директор на Stellantis - Карлос Таварес, смята, че увеличението на цените на новите автомобили ги прави недостъпни за масовия потребител и това ще донесе негативни последствия за индустрията като цяло. Статистиката показва, че средната цена на нова кола в САЩ, например, през миналия октомври е била 45 000 долара, а сега вече надхвърля 47 500 долара.


Карлос Таварес


„Много съм загрижен за ефекта върху достъпността на автомобилите. Това се превръща в много по-голям проблем, тъй като инфлационният натиск ескалира. Цените растат и автомобилите постепенно стават недостъпни за потребителите“, обяснява Таварес, цитиран от The Detroit Bureau.

Шефът на Stellantis посочи причините за случващото, които и без това са добре известни. На първо място е продължаващият недостиг на полупроводници, който оказва влияние върху автомобилната индустрия и води до съкращения на производството. Освен това разходите за суровини - по-специално цените на стоманата, алуминия и никела, са скочили допълнително през последните седмици заради продължаващата война в Украйна.


нови автомобили


Таварес допълва, че компанията му има големи планове за електрически превозни средства, но те ще струват повече от еквивалентните модели, задвижвани с двигатели с вътрешно горене. И това ще се запази в средносрочен план, което е сериозен проблем, тъй като „няма как това увеличение да се прехвърли на потребителите.

„Вървим към ситуация, в която средната класа просто няма да може да си купи нови автомобили“, категоричен е шефът на Stellantis.

0 от 500
  • #2
    6 rate up comment 2 rate down comment
    джигит ( преди 2 години )
    Е, щом ти го казваш, значи е на далавера. Сигурен съм, че си истинско финансово гуру.
  • #1
    8 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    То не е и нужно всички да си купуват автомобили. В момента ми се наложи да вкарам моя автомобил, заради няколко драскотини за пръсване на предна броня. Но аз съм зависим много от автомобила си, тъй като въртя градско ежедневно по около 50-60км.и за това си взех кола под наем. Еми чисто ново Клио, натъпкано с екстри, навигация, автоматик,5 камери, обдухване,подгреви, дистроник и т.н. и ми излиза 9 евро на ден. Мисля че хора, които ползват коли само през уйкенда ще им е по-изгодно така.