IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дизелов VW Passat все още държи рекорда за пробег с един резервоар

Най-доброто постижение в историята навърши 10 години и явно няма да бъде подобрено

Дизеловите двигатели сега са на ръба на изчезването. С постоянно увеличаващия се пазарен дял на хибридите и електрическите машини, сбогуването с дизеловите двигатели изглежда само въпрос на време.


VW Passat - дизел, рекорд


Преди 10 години обаче дизеловият двигател беше кралят на пазара, особено в Европа. В САЩ, където винаги потребителите са предпочитали бензина, също го оцениха и през 2012 г. именно там Volkswagen Passat SE TDI постави рекорда за най-голямо изминато разстояние с едно зареждане на резервоара – 73 литра дизел бяха достатъчни за пробег от 2616 км (2,79 л/100 км).

За да установят невероятния рекорд, австралийските съпрузи Джон и Хелън Тейлър предприеха пътуване от Хюстън (Тексас) до Стърлинг (Вирджиния). За три дни двойката измина повече от 2600 км, а това, което прави рекорда още по-впечатляващ е, че разстоянието беше изминато при нормални условия на шофиране.


VW Passat - дизел, рекорд

VW Passat - дизел, рекорд


Австралийците дори е натоварила колата с 54 кг багаж, като се сменяла зад волана. Съпрузите никога не са карали повече от 14 часа на ден и са постигнали средна скорост от 61 км/ч. Резултатите от пътуването им са доказани с всички необходими сертификати, като използваното гориво е проверено от полицията в Тексас при потегляне, както и при пристигането във Вирджиния.

Крайният резултат е наистина невероятен, като се има предвид, че Volkswagen с 2.0 TDI двигател със 140 к.с. и 6-степенна механична скоростна кутия е хомологиран в САЩ с комбиниран разход на EPA(Американската агенция за опазване на околната среда) от около 5,56 л/100 км.


VW Passat - дизел, рекорд


Семейство Тейлър обаче са истински специалисти в икономията на гориво, като държат още няколко рекорда, а също така организират курсове и семинари за шофьори, на които ги съветват как да намалят консумацията на бензин и дизел.

0 от 500
  • #29
    3 rate up comment 19 rate down comment
    Димитър ( преди 2 години )
    Доказаният, сертифициран рекорд е с Ауди 100, осемдесет и незнам коя година. Документираният разход е 1.9 л\100 км дизел. Всичко друго са празни приказки от сорта на тоя и оня (с коня) се събрали и засякло еди кво си.
  • #28
    17 rate up comment 4 rate down comment
    Билгин Мустафов ( преди 2 години )
    Моят пассат 110коня 1.9ТДИ Модел 1997г. Също съм засичал като се прибирам от чужбина ми е смъквал до 4.3л/100км
  • #27
    13 rate up comment 8 rate down comment
    Факт ( преди 2 години )
    Възможно е драстично да се свали разхода, ама чак дотам. Иначе комън рейл 74 коня на Пежо 206- 2.8/100,без стремеж към рекорди. Ако се положат усилия, ще наближи 2,0/100.
  • #26
    60 rate up comment 5 rate down comment
    Варненец от Шумен ( преди 2 години )
    Моята кола оня ден я засякох на магистралата. Ми нищо не изхарчила. Даже гледам върнала малко в резорвоара.
  • #25
    15 rate up comment 11 rate down comment
    Валентин ( преди 2 години )
    Аз съм шофьор на камион и често средната ми скорост е над 80/км. за час,когато няма задръствания имам и същия пасат и разхода никога не е под 7 ......това са глупости с 61 км средна скорост трябва да шофират на аварийни мигачи за да не се блъсне някой в тях
  • #24
    11 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Моя дизел(1500кг, 110к.с.) съм го смъквал до 3,9л/100км извън града, на магистрала около 4,5
  • #23
    8 rate up comment 81 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Какви са тия допотопни дизели, кой се интересува от дизели, 21 век сме. Хората карат безшумни коли на ток и хибриди, какви дизели,какви редосеялки.
  • #22
    20 rate up comment 19 rate down comment
    Тодор ( преди 2 години )
    Има закони за термодинамичните двигатели. Подобен разход може да е възможен при Лупо, но не и при този "кошник".
  • #21
    21 rate up comment 5 rate down comment
    Дидо ( преди 2 години )
    Възможно е.При наличие на силен попътен вятър.
  • #20
    21 rate up comment 3 rate down comment
    Име ( преди 2 години )
    Ами икономични са фауветата каквито и глупости да се говорят по горе . Карал съм и знам .... Автомобил модел 1983г с разход непостижим за всички меки твърди и какви ли още не хибриди сегашно време- 40 години по късно.