IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ново устройство ще предсказва кога колата ви ще се развали

„Дигиталната гадателка“ може да разреши много от проблемите на автомобилите (ВИДЕО)

Независимо дали карате Mazda MX-5 или BMW 7-Series, през главата ви често минава мисълта за това коя част от автомобила ви ще се повреди скоро. Разбира се, при някои марки и модели шансът това да се случи, отколкото при други, но опасността съществува.


Pinkie


В опит да се справи с този проблем, нова старът-ъп компания разработи продуктова концепция, която твърди, че ще ви информира за възможна повреда на определена част, преди тя действително да се счупи. Тя се казва Pinkie и представлява OBD2 конектор, който използва изкуствен интелект.

В основата на разработката е система от цифрови близнаци, които са виртуален модел на автомобил или на процес, който съществува в него. Самата симулация се извършва в реално време, като може са предвиди потенциални бъдещи проблеми чрез съобщения и сигнали, получавани от системата и изпращане на собствениците на автомобила чрез мобилно приложение.



Новата технология ще задмине съществуващите OBD2 скенери, които откриват неизправност, едва след като тя е възникнала. Тя непрекъснато скандира системите и дава на собствениците ясна представа каква поддръжка е необходима и кога трябва да се случи.


Голямото предимство пред скенерите е, че те дават кодове, чиято разчитане изисква време, докато новата джаджа ще представя прости обяснения и интуитивна 3D графика за това какво може да се обърка с автомобила.


Pinkie


В момента Pinkie все още е в стадий на разработка, като неговите създатели търсят инвеститори чрез платформата Indiegogo. Те са убедени, че технологията ще предизвика огромен интерес сред собственици на автомобили и това ще им помогне бързо да съберат нужните средства.

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    основно електрониката; не е като тесла, мерцедес, както и много други да нямат подобни системи
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Как точно, ще ме предупреди, че ще скъсам ремък? Или пък водната помпа ще даде фира? Има и още елементи по механиката, които няма как да ги предвиди.
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Става ( преди 2 години )
    Това е нещо като бенчмарк за компютри, но в случая за коли. Знае заводските настроики какви са и вижда на 100% ли работи или е тръгнало да си ходи нещото. И все пак всичко е програмирано да се счупи в един момент. Тази джаджа просто ще те предупреждава, че края на дадена част е дошъл и е време да я смениш. По-добре така отколкото в неведение да се случи нещо на пътя.
  • #2
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Карам е90 ( преди 2 години )
    Явно просто тази "нова" "технология" е нещо като Planned obsolence diary и вътре са записани стойностите, които по default са изчислили производителите. Planned obsolence ли? Прочетете в Wikipedia. И тогава добре ще си обясните защо много уреди/джаджи се счупват точно когато им изтече гаранцията. Защото са програмирани да се счупят тогава. Не ти трябва врачка за да разбереш кога дадена техника ще се "счупи". Заложено е още в производството.
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Дедо ( преди 2 години )
    Мухахахахахахахахахахаха!