IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

По-екологичните коли не влияят върху изменението на климата

Броят на смъртните случаи, свързани с емисиите на превозни средства, е намалял значително през последното десетилетие

Доклад, озаглавен „Ползи за здравето от намаляването на емисиите от автомобилния транспорт в САЩ от 2008 до 2017 г.“, беше публикуван наскоро в списанието Proceedings of the United States National Academy of Sciences.


вредни емисии


От научната разработка става ясно, че броят на смъртните случаи в резултат на вредни емисии от превозни средства е намалял от 27 700 през 2008 г. на 19 800 през 2017 г. Но проучването установява и още нещо. А то е, че броят на смъртните случаи не само е намалял с почти 8000 за девет години, но и че, ако автомобилите през 2017-а са имали същото ниво на емисии като тези от 2008 г., то през 2017 г. броят на смъртните случаи би бил 2.4 пъти по-голям.

Така ако не са били взети мерки, то през периода на проучването щеше да има още 47 520 загубени живота. Освен това в документа се посочва, че в резултат на подобряване на здравето на населението, САЩ са спестили 270 милиарда долара.

Въпреки това, докато намаляването на емисиите носи някои ползи за здравето, то ако не са били взети мерки, икономическите ползи за големите компании щяха да бъдат значително по-големи.


вредни емисии


„Въпреки значителния напредък в намаляването на емисиите, има противодействащ ефект от нарастването на автомобилния парк и по-големите превозни средства“, казва Ернани Чома, изследовател на здравето в Харвард и водещ автор на проучването.

„Следователно ще бъде трудно да се постигне значителен напредък, освен ако не въведем още по-строги правила. Нещо повече, въздействието върху околната среда от подобренията в автомобилната индустрия не е толкова значително, колкото ползите за здравето на хората".

Според експертите подходите за намаляване на емисиите от транспорта са по-фокусирани върху борбата със замърсяването на въздуха, а не върху изменението на климата. Според тях сега трябва да започне да се работи усилено и в тази насока.

0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    TSLA ( преди 2 години )
    Да няма смог. Пък който иска - може и арабски състезателен кон за 1.6 млн. долара. С родословие.
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    разбирачите още не сте и никога няма да загреете какво значи парниковия ефект
  • #3
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Гочето с голфа ( преди 2 години )
    @крайВие колко нови автомобила сте си купил напоследък. От тия с ДВГ. Спокойно до 10 години ще грабите на горубляне Тесли на по (1) 120 000 км. неразличими от нови.
  • #2
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Не са отбелязали какво имат предвид под "вредни емисии" Ако гледат само СО2 много ясно, че няма да има пряка връзка. СО2 само по-себе си не е пряко вредно за човека.
  • #1
    7 rate up comment 3 rate down comment
    край ( преди 2 години )
    Човечеството трябва да избере - малки маломощни колички с ДВГ за всички или яки електрички за богоизбрани. За сега господарите на света го тикът към второто и избор въобще не му дават да направи.