IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автомобилите са по-ефективни и по-малко вредни от всякога

Експерти предпрекоха сериозен ръст на продажбите на хибриди и електромобили

Американската агенция за опазване на околната среда (EPA) публикува своя доклад за тенденциите в автомобилната индустрия, който през тази година носи добри новини. Сред тях са високите оценки за намаляване на разхода на гориво и на вредните емисии при превозните средства моделна година 2020.


вредни емисии


Според EPA, средната икономия на гориво за тези автомобили се е увеличила до 9,26 л/100 км, докато средните нива на вредни емисии са с 218 гр/км (в случая това са показателите за САЩ), което е най-ниското ниво, измерено някога. В сравнение с 2004 г. се отчита и 24% спад на нивата на СО2, докато общата икономия на горива се е увеличила с 32% спрямо същата година.

„Този доклад е страхотен индикатор, че автомобилните производители изпълняват обещанията си за постигане на стандарти за екологично чисти автомобили, като същевременно предоставят на потребителите страхотни опции за превозни средства. Аз съм оптимист, че иновациите и маркетинговата мощ на автомобилната индустрия, съчетани с безпрецедентната подкрепа на властите ще ще ускорят по-чистите технологии и рязко ще намалят замърсяването, за да отговорят на климатичните предизвикателства”, коментира административният директор на EPA – Майкър Риган.

В същото време от EPA изчислиха, че производството на хибридни, plug-in хибриди и електрически превозни средства ще нарасне още през следващата година. В прогнозните данни за моделната 2021 година електрическите и хибридните превозни средства ще представляват 4% от производството, докато хибридите ще представляват 9% (отново данните са за САЩ). В момента едва 2% от колите в страната на електрически, а 5% - хибридните.

0 от 500