IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Внимание с тези двигатели – те гълтат масло!

Списъкът е доста дълъг и включва мотори на Audi, BMW, Skoda, Honda, Subaru и други

Дори здравият двигател може да консумира масло, като причините са това са няколко и те добре известни на повечето шофьори. Експертите от изданието „За Рульом“ посочват кои агрегати имат най-голям апетит и се опитват да изяснят причините за това.


масло


Германските мотори са най-гладни

В автомобилните форуми се споменават по-специално десетки модели на Audi, Volkswagen, BMW и Mercedes. Собствениците отбелязват, че техните автомобили консумират до един литър масло на хиляда километра. Безсмислено е да се предявяват претенции към производителите на автомобили, защото в по-голямата част от техническа документация са посочени по-високи допустими стойности. Освен това, собственикът на автомобила трябва да използва само препоръчаното от производителя масло, така че той също носи вина за случилото се.

Какво казват експертите?

Според Максим Рязанов - технически директор на дилърската мрежа Fresh Auto, причините за повишената консумация за различни при отделните двигатели. При някои модели проблемът е в конструкция на силовия агрегат.


двигател


„Например, много от модели на BMW се отличават с разход на масло, като най-голямо потребление се отчита при при двигателите от сериите N63 и S63. След пробег от 100 000 км при тях се долива по 1 литър на всеки 1000 км. Тези мотори се поставят на модели като BMW 5-Series, X5 и X6, като това трябва да бъде отчетено при покупка на такъв автомобил на старо“, посочва Разянов.

Друг двигател, който постоянно изпитва „глад за масло“, е Honda 1.6 16V VTEC. Тук причината е в специфичните настройки на агрегата. Още при проектирането си той е предназначен за работа на много високи обороти и затова нивото на маслото трябва да се следи непрекъснато.

Експертът посочва още един мотор – 1.8 TSI, който се поставя на модели на Audi, Seat, Skoda и Volkswagen. При него причината е в масленият сепаратор, който отделя голям обем маслени пари във вентилационната система на картера.


двигател


И други специалисти, помолени за коментар от изданието, посочват тези двигатели като „най-гладни“ за масло. Към 1,8 TSI те добавят и 2.0 TSI (EA888), който се поставя на голям брой модели на концерна Volkswagen, в това число и на автомобили на Porsche.

Освен споменатите вече N63 и S63 има и други мотори на BMW с подобен проблем. Това са N52 и M54, но при тях разходът на масло е по-малък в сравнение с другите два. Посочват се и два двигателя на Subaru – ЕJ20 и EJ25.

Това, което беше проблем преди време, вече е норма

„Трябва да се отбележи, че това което в началото на века се считаше за сериозен разход на масло, вече е норма за повечето производители. В документацията на различните модели отдавна е посочено, че разход от 400 до 1000 грама на 1000 км е напълно приемлив показател. Това се дължи най-вече на конструктивните промени в модерните двигатели“, категорични са експертите.

Няма проблеми с актуалните двигатели

Audi: Преди повече от 10 години имаше много оплаквания от двигателите на Audi, но към днешна дата такъв проблем с актуалната гама на марката не съществува. Стандартният разход на масло не е повече от 0,5 л/1000 км, като за спортните модели (RS) той е по-висок -0,8 л/1000 км.
Оплакванията от преди десетилетие засегнаха основно двигателите 1.8/2.0 TFSI. Проблемът засегна най-силно първото поколение Q5, както и изградените на същата платформа A4, A5 и A6 (приблизително произведени между 2008 и 2013 г.). Според инструкциите за автомобила, за първите 5000 км пробег разходът на масло може да надвиши посочените стойности. Затова се препоръчва редовно да се проверявате нивото му, като най-добре е това да става при всяко зареждане преди потегляне на дълъг път.


двигател


Subaru: Японският производител призна за проблеми с двигателите от серията EJ, произведени през периода 2004-2006 година. По-късно повишен разход на масло беше отчетен и при серията FB (2011-2014 година). След 2015 година обаче всички проблеми са решени и днес двигателите на Subaru не страдат от повишен разход на масло.

Volkswagen: Германският производител посочи, че има обективни причини за повишения разход на масло при неговите двигатели, като сред тях е и грешка от страна на собствениците. Турбокомпресор, директно впръскване на гориво и всякакви мерки за контрол на емисиите - всичко това са част от прийомите, използвани от марката. Инженерите съкращават полите на буталата, намаляват силата, с която буталните пръстени се притискат към стените на цилиндъра, намаляват повърхността на триене, използват масла с нисък вискозитет и в същото време принуждават двигателя да доставя висок въртящ момент при относително ниски обороти.

Всичко това е необходимо, за да се даде на собственика на автомобила отлична динамика с наистина нисък разход на гориво. Следователно, собствениците трябва да обслужват автомобила при стриктно спазване на правилата. Ако това не става, двигателят страда.

Основни грешки, допускани от собствениците

1. Нередовна смяна на маслото.

2. Обслужват автомобила си с некачествени консумативи


сервиз


3. Обслужват автомобила си в съмнителни сервизи

4. Поставят добавки в моторното масло, които не се препоръчват от производителите на автомобили.

0 от 500
  • #32
    9 rate up comment 22 rate down comment
    Филибелия ( преди 2 години )
    Откога руските "специалисти"по автомобилопроизводство се изказват по този въпрос?Много бързо забравиха собствените им "Лади" колко масло горяха.Не на 1000 ,а на 500 км.трябваше да доливам по 1 литър масло на чисто нова кола.
  • #31
    17 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 14 Коко,а ти нали знаеш,че в Русия се правят и Мерцедес и БМВ,или и това не го знаеш.А да да си знаеш,че тези,които купуват там тези коли са от хората които си позволяват обслужване във фирмен сервиз,а не в някойй гараж,като тука. Хубаво е да видиш,че на автовозите за Русия се карат коли от запада до около 4-5 годишни максимум,за разлика от нашите скъсаняци дето ги обират от моргите и пред разпад.Русия е далеч,срещу нас да тича неможем я стигна.
  • #30
    8 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 11 Попов по принцип си прав,но нови технологии не вървят ръка за ръка с разхищение и загуби нали? или си на друго мнение.Говори се за екология,а горенето на масло било нова технолотгия,аман от тези немски нови технологий,нито екологични,нито практични,но виж доста скъпи,е тогава да си ги карат и да си се тровят.
  • #29
    10 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 10 Фастер, Мегана който го взех нов 2005г. сега го ползва дъщерята е на близо 300 х.км. и от нов до сега обслужване му се прави само във фирмен сервиз и от смяна до смяна 15х.км. не се налага да доливам и грам масло,така че не се хвали с немските си маслояди с нормалното доливане по 1,5 литра масло на 10х.км.Просто си за подигравка,че караш подобие на Трабант или Вартбург с този разход на масло.
  • #28
    10 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 7 Мемфис,много ще се учудиш,но болшинството руснаци си поддържат автомобилите от този клас във фирмените сервизи,а ти показваш рядка тъпота,защото можеш да си пусниш гугъл мапс и да се пораздвижиш из Русия да видиш пътища,инфраструктура и да не плещиш простоий.
  • #27
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 3,карал съм в Германия и не можах да вдигна повече от 140,защото бяха ремонти и се изнервих тотално,а ми се искаше да я покарам с поне 190-200,но уви.В германия само на няколко места няма лимит на скоростта,останалите са с лимит. А и не всички коли се карат в Германия,нали,тези в останалите страни където се изпълнява лимита на скоростта от 130 км/ч да не би там тези споменати немски маслояди да не пипат маслото. Пипат го и то яко и не зависи от скоростта. толкова,а от конструирането.
  • #26
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Мимо ( преди 2 години )
    За съжаление има нови фолксвагени които горят страшно много масло.Аз карам Волво XC 70 2004 г.,сменям масло на 15000 км. и не доливам масло!
  • #25
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Pastet ( преди 2 години )
    Голф 4-ка 2002 VR6 2.8 24V 4Motion от смяна до смяна на масло капка не пипа (Motul 5-40),пък не като да я жаля много,кораво *** се оказа, поддържан мотор. Реални 190К (наистина :D) , като гледам какви масларници има трябва доста да съм доволен, е разходът е 9-11/100 бензин при нормално каране, извън с 80-100 може и 8 да "падне",с 200 харчи 12.5. Веднъж 5-*** човека с багаж с 180-190 цялата магистрала София -> Бургас , отново капка масло не близна, егати мотора,чак звучи супер преувеличено..
  • #24
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Tigra ( преди 2 години )
    От 2 год карам Опел Тигра,сменил съм предни накладки,и само бензин и масло,лятото гори повече масло от бензин ама не се чупи
  • #23
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Продължаваменапред ( преди 2 години )
    Имах едно субару легаси 2010г 265 коня, мамка му и ***, гореше масло като за световно. Стигал съм до 3л на 5000км. Намразих я тая марка (не е проблем само горенето на масло)