IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

„Грийнпийс“ посочи най-замърсяващите марки

Toyota и Stellantis се оказаха на прицела на еколозите

Свикнали сме да виждаме Toyota в челото на повечето автомобилни класации. Същото обаче не важи за концерна Stellantis, който произвежда модели като Chrysler Hellcat и обикновено е на дъното на повечето положителни автомобилни класирания.


Toyota


Затова е и доста изненадващо, че тези две компании разделят последно място, тоест представят се най-лошо в класация, изготвена от екологичната неправителствена организация „Грийнпийс“. Тя е за автомобилните производители, чиито модели замърсяват най-много и беше обявена по време на срещата на върха COP26 в Глазгоу, посветена на проблемите с климата.

Въз основа на проучване поръчано от „Грийнпийс“ и разглеждащо различните инициативи за намаляване на редните емисии, световните автомобилни марки получават оценки. Максималната е A плюс, а най-лошата – F минус. General Motors, например, е оценен с C минус, Volkswagen – с D, а Renault – с D минус.

Истинската бомба в доклада е класирането на Toyota, която е производител на горивната клетка Mirai Hydrogen, предлага множество различни plug-in хибриди, както и чисто новия електрически bZ4X EV. Японците получават F минус, с колкото е оценен и Chrysler, но при американците това е логично заради модели със споменатия вече двигател Hellcat.

Всички останалите участници, включително Ford, Hyundai-Kia и Honda, получиха оценки F или F плюс. Затова и решението на „Грийнпийс“ да постави Toyota на последно място е повечето от изненадващо (не че ще се отрази по някакъв начин на японската марка).

0 от 500
  • #3
    34 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Странно малко, Стелантис заради 1 мотор ниска оценка. Обаче МБ с 6.3 моторите е ок? На ФВ / Ламбо / Бугати с V8, V10 или W12 и те са с по добра оценка?! Отделно, че грийнпийса са зелени, само на банкноти, та е спорно и колко на тази "статистика" може да се вярва.
  • #2
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Спек Енглес ( преди 2 години )
    Понеже в статията не става ясно как и защо, ето линк към класацията: https://***.greenpeace.org/eastasia/press/7006/toyota-ranks-last-among-global-carmakers-for-decarbonization-greenpeace-report/
  • #1
    29 rate up comment 6 rate down comment
    pidirazi ( преди 2 години )
    С тая "класация" отново доказаха колко неадекватни и прocти са тия индивиди ! Или просто, кой колкото кихне, толкова по-добра оценка ще му сложат. Пропагандата е на висота.Лошото е, че имат все повече симпатизанти, което е доказателство, че населението върви на зле.