IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Цената на батериите е спаднала близо 10 пъти за 13 години

Само за последите 24 месеца стойността им е намаляла с 25%

Батериите за електрически автомобили са поевтинели значително за 13 години и тази тенденция ще се се запази. Това твърди в свой доклад Управлението за автомобилни технологии на Министерството на енергетиката на САЩ.


електромобили


В отчета се посочва, че стойността на литиево-йонните батерии е намаляла с 87% през периода 2008-2021 година. В момента средната стойност на акумулаторите е 157 долара за киловат-час (използван капацитет) и 143 долара за киловат-час (общ капацитет). За сравнение, през 2008 година цената е била 1237 долара за киловат-час (използван капацитет).

Анализаторите отбелязват, че тези цифри са действителни при мащабен обем на производство - поне 100 000 бройки на година. Подобно впечатляващо снижение на стойността става възможно благодарение на прогреса в няколко области - химия, физика и технологии за производство на батерии.

Освен това, по данни на Управлението за енергийна ефективност и възобновяеми източници на енергия на Министерството на енергетиката на САЩ цената на батериите е спаднала под 200 долара едва през 2019 година, което означава намаляване на стойността с 25% само за 2 години. Експертите са убедени, че тази тенденция ще се запази и стойността на акумулаторите ще продължи да пада.

General Motors, например, наскоро обяви, че стартира сътрудничество с американската компания SolidEnergy Systems в рамките на проект за разработката на литиево-метални батерии за силовите агрегати Ultium Drive. Новата технология ще позволи постигане на два пъти по-голям капацитет на акумулаторите при 40% по-ниска цена. Съответно, това ще намали и цената на електромобилите.


0 от 500
  • #2
    6 rate up comment 14 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Междувременно стойността на суровините за производство на електрички е нараснала с 200%... и се очаква до 2025 да нарасне с още 100% спрямо днешните... ша има да чакате евтини талиги, ама някои от вас може и да не успеят ;)
  • #1
    3 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    А спрямо 100 г. е нараснала със 100 %, защото тогава не е имало такива батерии.