IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕС обмисля обща забрана на дизела и бензина от 2035 година

Ограничението ще засегне и автомобилите с хибридно задвижване

Европейският съюз обмисля забрана за продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили на територията на държавите-членки от 2035 година. Тя ще засегне и хибридните превозни средства, които също ще бъдат пенсионирани преждевременно, съобщава италианското издание Politico, което се позовава на трима служители на Европейската комисия.


двигател


Според информациите, на 14 юли Комисията ще предложи ново намаляване на вредните емисии (СО2) с 55%, като то трябва да стане факт до 2030 година. Тогава ще започне и дебатът за пълна забрана на превозни средства с двигатели с вътрешно горене, в това число и хибриди. Сега всяка държава сама определя срока за отказа от тези автомобили, но идеята е Европейската комисия да излезе с общо решение по въпроса.

Най-тежкият сценарий предвижда настоящето намаление на вредните емисии с 37,5% до 2030 година да бъде увеличено до 60%, като то е поискано от неправителствената организация „Транспорт и околна среда“. Съответно, следващата крачка е 100% през 2035 година, което означава, че след тази дата в ЕС ще могат да се продават само изцяло електрически преводни средства.

Новото предложение идва само дни, след като един от големите производители – Audi, обяви, че през 2026 година ще прекрати разработката на двигатели с вътрешно горене. Конкурентът Mercedes-Benz, който е част от концерна Daimler, реагира незабавно и на свой ред заяви, че „преминаването от производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене към електромобили ще стане по-бързо от първоначално планираното“.


Mercedes-Benz EQS


Германският автомобилен гигант не посочи конкретен срок, но според изданието Manager Magazin, това ще се случи в средата на настоящето десетилетие. А това означава, че Mercedes поема в същата посока, която ще следва и конкурентът Audi и промяната ще стане факт още преди 2030 година.

В същото време третият премиум-производител от Германия – BMW, вече заяви, че ще използва двигатели с вътрешно горене поне още 30 години.

0 от 500
  • #29
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 години )
    В статията става дума за ЕС, решенията му нямат сила нито в Пенджап, нито в Бразили и най-малко в САЩ. А идеята че ЕС ще унищожи автомобилната си индустрия е абсурдна, не забравяйте, че без Германия такъв просто няма да има.
  • #28
    14 rate up comment 8 rate down comment
    max ( преди 2 години )
    Европейският съюз няма да просъществува до 2035 год.
  • #27
    7 rate up comment 0 rate down comment
    До 27 ( преди 2 години )
    То че има забрана за каруци по доста пътища има, ама каруците не са изчезнали има си ги, щъкат из цяла София. Демократична държава сме, все пак.
  • #26
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Едно въпросче ( преди 2 години )
    Как ще стигна за 2 дни от Англия до България с електричка? И на каква цена? Благодаря!
  • #25
    4 rate up comment 8 rate down comment
    Иванов ( преди 2 години )
    Сто пъти съм ви казвал, че не е задължително всеки да има кола. Скоро автомобила ще стане все по трудно достижим за обикновените работещи хора, просто защото планетата не може да понесе, всеки човек на тая земя , да седне в една димяща трошка, свършила живота си отдавна. Тва е положението. Оцеляват не най-силните , а най-приспособимите.
  • #24
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    да колега... даже чух, че щели да ги правят да издържат цял живот - подаряват ти една с раждането и чак като си идеш на 40те я бракуват :D и всеки път като я зареждаш тя ти пуска стинки кат ротативка ;) чудо, само стой та гледай :D
  • #23
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Хахаха ти мислиш че тоя 1 милиард "цивилизования запад" е готов за демокрация? Болни фантазии! Знаеш ли, аз съм с тебе че тия 8 млрд са много. Ама за разлика от тебе казвам, че те трябва да се намалят, щото колите и да ги намалиш пак нищо не правиш за спасяване на природата. Работа за депопулация, не работа за налагане на тежка дискриминация!
  • #22
    3 rate up comment 3 rate down comment
    край ( преди 2 години )
    До 23 каква демокрация те гони бе момче - света наближава 8 милиарда. От тях годни за демокрация т.е. самоуправление и съпроводеното с него самоограничаване са под 1млрд. останалото са 7 милиарда глави човешка биомаса която заплашва да унищожи планетата и да я преврне в голямо Хаити.
  • #21
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Брао пич 22, значи в крайна сметка доживяхме абсолютната диктатура, когато едни са привилегировани - другите са просто проблем. Евала ви чиним на демократите
  • #20
    4 rate up comment 10 rate down comment
    край ( преди 2 години )
    Ти му казваш че ДВГ колите ще бъдат забранени защото на 40г. за 500 лв. може да се движи по пътищата и така опастността в света да има 7милиарда коли става напълно реална. И в Найроби и в Пенджаб и в Столипиново всеки вече може да има кола.това нито климата нито инфраструктурата на света може да го понесе.А то си знае неговото - електричките били по-лоши и по СКЪПИ.Точно за това ще бъдат наложени. Без значение от воя на бедните - протестите им са изчисклени и ще бъдат потушени.