IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕС обмисля обща забрана на дизела и бензина от 2035 година

Ограничението ще засегне и автомобилите с хибридно задвижване

Европейският съюз обмисля забрана за продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили на територията на държавите-членки от 2035 година. Тя ще засегне и хибридните превозни средства, които също ще бъдат пенсионирани преждевременно, съобщава италианското издание Politico, което се позовава на трима служители на Европейската комисия.


двигател


Според информациите, на 14 юли Комисията ще предложи ново намаляване на вредните емисии (СО2) с 55%, като то трябва да стане факт до 2030 година. Тогава ще започне и дебатът за пълна забрана на превозни средства с двигатели с вътрешно горене, в това число и хибриди. Сега всяка държава сама определя срока за отказа от тези автомобили, но идеята е Европейската комисия да излезе с общо решение по въпроса.

Най-тежкият сценарий предвижда настоящето намаление на вредните емисии с 37,5% до 2030 година да бъде увеличено до 60%, като то е поискано от неправителствената организация „Транспорт и околна среда“. Съответно, следващата крачка е 100% през 2035 година, което означава, че след тази дата в ЕС ще могат да се продават само изцяло електрически преводни средства.

Новото предложение идва само дни, след като един от големите производители – Audi, обяви, че през 2026 година ще прекрати разработката на двигатели с вътрешно горене. Конкурентът Mercedes-Benz, който е част от концерна Daimler, реагира незабавно и на свой ред заяви, че „преминаването от производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене към електромобили ще стане по-бързо от първоначално планираното“.


Mercedes-Benz EQS


Германският автомобилен гигант не посочи конкретен срок, но според изданието Manager Magazin, това ще се случи в средата на настоящето десетилетие. А това означава, че Mercedes поема в същата посока, която ще следва и конкурентът Audi и промяната ще стане факт още преди 2030 година.

В същото време третият премиум-производител от Германия – BMW, вече заяви, че ще използва двигатели с вътрешно горене поне още 30 години.

0 от 500
  • #19
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Що не вземат да уеднаквят пенсиите ами се занимават с неща които имат 0 ефект.
  • #18
    7 rate up comment 7 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Само дето ел колите не са по-безшумни от тези с двг... всъщност най-тихата кола за миналата година е с ДВГ, а разликите на електричките спрямо двг с неуловими от ухото... ама карай да върви тя пропагандата така си работи с чиста вяра :)
  • #17
    8 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Супер ще е да минем на ток, само заради безшумността им си заслужава, без да отчитаме други им предимства. През лятото е пълно със състезатели с избушени трошки дето надават вой до небесата, ужасни са. Градовете най-после ще утихнат и ще станат по-нормално място за живеене. Дано само по-скоро да им паднат цените.
  • #16
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    До #16: Съгласявайки се с теб (редица учени вече дават становище, че и ел. колите не решават "проблема" и само обществения е "решение") няма да се съглася с тезата, че дори да имаш пари няма да можеш да си купиш ел.кола. При огромното разделение бедни/богати, което прогресивно се задълбочава ще има само бедни натищени в трамваите и богати с личен автомобил. Средната класа я пиши бегала - тя е твърде опасна, защото е относително независима и като всяко опасно нещо ще я отстранят.
  • #15
    10 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 години )
    Интересен факт е че никоя новина за светлото еко електрическо бъдеще не минава без израза "забрана на ДВГ" . Питам се що за индустрия е тази която има нужда от забрана на конглокенцията за да съществува ? И каква изобщо е ползата за човечеството от това ? Нещо което е мъртвородено и живее на системи от първия си ден няма как да има светло бъдеще . Това е незаобиколим факт и нищо не може да се направи срещу него .
  • #14
    13 rate up comment 6 rate down comment
    Хахах ( преди 2 години )
    Ако смятате че това е шокираща новина само почакайте още 10 години! Да сме живи и здраве ще станем свидетели на далеч по абсурдни закони и регулации. Както много пъти съм ви казвал и ще продължа да го повтарям, целта е забрана на личните автомобили. Затова следващата стъпка е след като забранят двигателите с ДВГ ще наложат квоти за производтвото на ел. автомобили и и по високи данъци. Ще стане така че дори и да имаш пари няма да можеш да си купиш кола. Както беше едно време в СССР. Чакаш 15 г.
  • #13
    14 rate up comment 7 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    До #14: Колега, махни субсидиите, махни забраните, махни дребните привилегии и остави Ел и ДВГ да се съревновават наравно и тогава ще видиш кой, колко ги харесва... Тепърва ще излизат големите негативи на електричките. И тепърва ще излиза наяве, че те по абсолютно никакъв начин не допринасят за околната среда! Електричките са политическо безумие, не пазарен хит!
  • #12
    5 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Има големи абсурди - например по света все още се изгаря толкова керосин в газени лампи в места без електрозахранване, колкото използва цялата авиоиндустрия на САЩ. Но това не означава, че не трябва да работим на местно ниво. Специално при електромобилите, нещата ще се случат и без забрани, защото са значително подобрение и хората ги харесват. Реално към 2035 г. тази забрана ще е просто формалност - 85-90% от продажбите ще са електромобили и без това.
  • #11
    19 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 години )
    Европейския съюз е глобалистка диктатура насочена към подтискане и максимално ограбване на населението . Всички тези мерки повърхностно замаскирани като грижа за околната среда целят именно това - привеждането на всички ни в състояние на покорно стадо.
  • #10
    16 rate up comment 8 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Не разбирам защо коментара ми е изтрит?!! Моля за разяснение по тая част. Гледам електричарите са се задавали от кеф в злобата си да забраняват нещо - чисто по комунистически, В крайна сметка е видимо че ЕС е новото ЦК на КПСС, тоест видимо за нормалните. Видимо е, че това е и самоубийство, като основна експортна стока на ЕС са автомобилите, а за ел.кошниците 98% от най-важните суровини идват от Китай. Видимо е ако искаш да гледаш - не да вярваш сляпо на шайката бандити в Брюксел... Е трийте пак