IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕС обмисля обща забрана на дизела и бензина от 2035 година

Ограничението ще засегне и автомобилите с хибридно задвижване

Европейският съюз обмисля забрана за продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили на територията на държавите-членки от 2035 година. Тя ще засегне и хибридните превозни средства, които също ще бъдат пенсионирани преждевременно, съобщава италианското издание Politico, което се позовава на трима служители на Европейската комисия.


двигател


Според информациите, на 14 юли Комисията ще предложи ново намаляване на вредните емисии (СО2) с 55%, като то трябва да стане факт до 2030 година. Тогава ще започне и дебатът за пълна забрана на превозни средства с двигатели с вътрешно горене, в това число и хибриди. Сега всяка държава сама определя срока за отказа от тези автомобили, но идеята е Европейската комисия да излезе с общо решение по въпроса.

Най-тежкият сценарий предвижда настоящето намаление на вредните емисии с 37,5% до 2030 година да бъде увеличено до 60%, като то е поискано от неправителствената организация „Транспорт и околна среда“. Съответно, следващата крачка е 100% през 2035 година, което означава, че след тази дата в ЕС ще могат да се продават само изцяло електрически преводни средства.

Новото предложение идва само дни, след като един от големите производители – Audi, обяви, че през 2026 година ще прекрати разработката на двигатели с вътрешно горене. Конкурентът Mercedes-Benz, който е част от концерна Daimler, реагира незабавно и на свой ред заяви, че „преминаването от производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене към електромобили ще стане по-бързо от първоначално планираното“.


Mercedes-Benz EQS


Германският автомобилен гигант не посочи конкретен срок, но според изданието Manager Magazin, това ще се случи в средата на настоящето десетилетие. А това означава, че Mercedes поема в същата посока, която ще следва и конкурентът Audi и промяната ще стане факт още преди 2030 година.

В същото време третият премиум-производител от Германия – BMW, вече заяви, че ще използва двигатели с вътрешно горене поне още 30 години.

0 от 500
  • #39
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Кристиан Борисов ( преди 2 години )
    Абе какво са им виновни автомобилите бе? Това е пълна пунта мара! Защо първо не спрете дизеловите локомотиви и военните машини дето чадят като мазутни барутници или реактивните самолети които действително разкъсват озоновия слой пък после ми взимайте мерки за автомобилната индустрия която почти няма дял в измисленото замърсяване! Нещо гнило се случва и то исторически голямо в глобален мащаб с този COVID-19 и електрифицирането на автомобилите ...
  • #38
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    47, не съм сигурен, че норвежците купуват електрически коли, щото им е изгодно. Просто могат да си купят и си купуват. За мен няма никакво значение колите на какво се движат, стига да могат да се движат и да вършат работа. Първоначално богатите ще купуват електрически коли, после всички останали. Въпросът е дали това е най-добрата алтернатива на изкопаемите горива по отношение на екологията. И отговорът е категорично не. ЕС се освобождава от фосилна зависимост, но пък вече ще зависи от Китай.
  • #37
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Гочето с голфа ( преди 2 години )
    Единственият начин да се спаси европейското автомобилостроене е с дотации и забрани. Точно това се прави сега. Европа е малък пазар, на трето място след Китай и САЩ, със застаряващо население. Не си мислете че след 5 години ще може да се продава същата стока, както сега. Китайците имат NEV, американците им хареса да доминират в ИТ индустрията. Та време е и Европа да се събуди и подкрепи с регулации и дотации своята промишленост. Богатите норвежци си купуват електромобили щото не са ***.
  • #36
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 2 години )
    Швейцарците практикуват пряка демокрация от векове. Същите гласуваха на референдум на 13 юни против СО2 безумията. ЕС понеже разбира "демокрацията" по-добре от швейцарците се готвят да наложат СО2 безумията насила. Това са фактите.
  • #35
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 години )
    Как ще печелиш от технология с която не работиш, автопроизводителите не произвеждат батерии, нито ел двигатели , нито софтуеър авто производителите произвеждат ДВГ. Ел мобилите са съвсем друг бизнес, това че има 4 колела и купе не означава, че е едно и също. Те трябва да започнат да инвестират в напълно нов бизнес от 0 и да се справят с конглокенти като АВВ Панасоник и тнт
  • #34
    6 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Забавно е, как няколко форумци живеят с веруюто, че е тяхно право да притежават каквато си поискат трошка. Верую, създадено за съжаление от безхаберните ни политици и контролни органи. Това за правото е вярно, но само ако превозното средство изпълнява законовите изисквания. За съжаление, същите тези форумци си махат катализаторите, ФТЧ и правят чип тунинг "да вари повече". Тези са за затвора.
  • #33
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 години )
    Да де, ама никой не е забранявал телефоните с копчета, ако ел мобилите, станат предпочитани хубаво и аз не изгарям от желануе да ползвам ДВГ, но при положение, че са с 50% по скъпи, трудно приложими са за пътуване на дълги разстояния и имат кратък живот, замяната може да стане само насилствено. На всичкото отгоре не са и екологични при 30% зелена енергия, което е цел до 30г
  • #32
    3 rate up comment 1 rate down comment
    край ( преди 2 години )
    До 40. как така телефоните ще са без копчета питаха преди 10г. - та нали нокия ще фалира. Верту също. Ериксон и сименс как ще ги правят.Света завива драги ми Смехурко -понякога остро.
  • #31
    9 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Така така, лека полека ще ти вземат всичко и накрая като не си нужен ти бият една инжекция (ваксина) и до там. ЕС или друг орган все забранява и налага рестрикции, просто чудесни неща се случват в Европа. Принципно съм за и подкрепям повечето неща, но трябва да ти дават и алтернатива.
  • #30
    2 rate up comment 0 rate down comment
    RD ( преди 2 години )
    Те ако спрат само продажбата на нови автомобили, пак добре. Но Швеция иска да забрани продажбата на горива (вкл. био) от 2040.