IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как новият автомобил бърка в джоба повече от стария

Само преди 5 години производителите залагаха на различна стратегия

Мнозина са уверени, че по-добрият вариант е да се купи нов автомобил вместо втора употреба. При употребяваните коли проблемите са повече и съответно се налагат и по-чести ремонт. Експерти обаче предупреждават, че това не е точно така, както изглежда.


ремоннти


Като начало е добре да се обърне внимание на външността на автомобила. Новите коли имат смел дизайн с голям брой остри ръбове и интересно оформени орнаменти по каросерията. Погледнете новите Hyundai Tucson и Kia Sportage, например, и ги сравнете с кола на няколко години, за да видите разликата.

Факт е, че само до преди 5 години дизайнерите имаха съвсем различни приоритети. Затова и се получава, че изкуството изисква жертви. В случай на катастрофа, например, изправянето на вратата със сложни орнаменти по нея е много трудно, дори невъзможно. Затова и се налага тя да бъде заменена, а това струва по-скъпо. Докато при по-старите коли ремонтът на тези детайли е по-прост и по-евтин, което не е малко.


LED-фарове


От каросерията преминаваме към оптиката, която с всяка изминала година става все по-сложна. Производителите слагат „умни“ фарове, завиващи светлини и масово използват светодиоди. При инцидент тези фарове няма как да бъдат възстановени, а и производителят не оставя възможност за техния ремонт. Целият блок просто се сменя, а това е скъпо.

Ето и пример – ако автомобилът е оборудван с матрични фарове, целият блок може да струва огромна сума, а да не говорим, че допълнително се заплаща неговото поставяне, както и настройката на светлините. При по-старите коли всичко е лесно – стъклото и крушките могат да бъдат сменени дори без да се налага посещение на сервиз.


ремонти


Друг важен разход може да се окажат различните електронни системи, които няма как да бъдат ремонтирани в „домашни“ условия. Налага се посещение в сервиз, където е налице необходимото оборудване. Самата електроника също така дава често проблеми, тъй като по нейните датчици попадат влага, кал и реагенти (през зимата). Резултатът е прекъсвания, заради които се изисква специализирана намеса.

Освен това, заради икономия на място различните датчици (за температура на двигателя, кислорода и налягането на маслото) се поставят на такива места, че са подложени на сериозно нагряване. А то в крайна сметка води до проблеми като повишаване на разхода на гориво или на масло, както и до прегряване.

0 от 500
 • #33
  5 rate up comment 2 rate down comment
  До 30 ( преди 1 година )
  Ти брат, май никога не си карал нова кола и не ти е много ясно. 1500 лева са разходите за 5 години на среден клас автомобил... а ти си карай сдуханите 15 год. премиуми на по 200 г км. за 5 - 10 х. лв. ...
 • #32
  9 rate up comment 2 rate down comment
  amdin ( преди 1 година )
  По големи глупости не бях чел... Аз пък от 10 години карам нови коли и не са "премиум" и отделям само 2 часа на година за гаранционно обслужване. След това само наливам и карам и не чудя дали ще ме остави някъде на пътя...Това е 100 пъти по добре от някой барутник на 10 15 години, бил той и премиум...
 • #31
  8 rate up comment 0 rate down comment
  БАТ МИТКО ( преди 1 година )
  ВСЕКИ СИ ХАРЕСВА КОЛАТА,КОЯТО ИМА,ЗА ТОВА ИМА РАЗЛИЧНИ КОЛИ И МАРКИ.МЛАДИТЕ ХОРА,ПО-СПОКОЙНО.НЕ МИСЛЕТЕ,ЧЕ САМО ВИЕ РАЗБИРАТЕ.
 • #30
  4 rate up comment 11 rate down comment
  До 31 ( преди 1 година )
  Пак са омешахте с премиума дет ви бърка в очите на клошовете с евтинджоси на лизинг. Ако успееш да намериш премиум поне на 200 х. км. той обикновено е до 3г. и е повече кола от умрялата ти кия дето те щавят с по 1500 лв/г. за масло и филтри дето са общо до 200 лв.От кия не са ***, напротив и могат да смятат, ама ти?
 • #29
  12 rate up comment 2 rate down comment
  не не ( преди 1 година )
  Петър, сметката ви е доста грешна. Моя автомобил е със 7 год. гаранция и за целия и период обслужването ми е 1500 лева един път годишно. на "премиум" автомобил на 200000 км тези пари няма да ти стигнат да я обслужиш както трябва само при покупка
 • #28
  10 rate up comment 5 rate down comment
  бъчваря ( преди 1 година )
  Поредните глупости :) Някой сети ли се, че новият автомобил почти винаги е с автокаско и тия сравнения за ремонтите не вървят? Или пък че и така наречените стари автомобили, отдавна са с електронни таласъми:) И изобщо, каква е логиката на сравнението, ако аз съм решил да карам новия си автомобил 15-20 години?
 • #27
  14 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  При сравнение на нова и стара от един и същи клас, много ясно, че новата е по-скъпа за притежание. Най-малкото струва в пъти повече от старата и затова в крайна сметка който няма пари за нова, си купува стара, какво неясно и чудно има в това. Каквито ремонти и подръжки да има старата не може да стигнат цената на новата, в която да не забравяме е калкулирана и гаранцията и печалбата на всички по веригата.
 • #26
  4 rate up comment 3 rate down comment
  test ( преди 1 година )
  Ами какво да кажа... и преди пет години при инцидент, един калник или фар на Майбах е струвал повече, от този за Дачия...
 • #25
  7 rate up comment 3 rate down comment
  Бъгчо ( преди 1 година )
  Петър, това е много интересно твърдение. Колко нови автомобила сте поддържали до сега? Защото моя опит е съвсем различен...
 • #24
  17 rate up comment 9 rate down comment
  Петър ( преди 1 година )
  Новият автомобил задължава поне 2 пъти в годината посещение в лицензиран сервиз с цел запазване на гаранцията(цена и качество няма да коментирам)Много повреди гаранцията не ги покрива, но пак трябва да се отстранят в оторизиран сервиз! Има автомобили със 7 години гаранция! Накрая си го платил още един път.....