IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Германия тъпчат зарядни за електромобили с кайма

Противниците на колите на ток стават все по-активни в действията си

Разпространението на електромобилите поражда нови и нови случаи на вандализъм, от който често страдат зарядните станции. Един от последните случаи е от Мюнхен, като той прави впечатление с изобретателността на извършителите - те са натъпкали терминала за зареждане със сурова кайма.


зарядни станции вандали


Заради повредите по станцията се е наложило да бъдат заменени електрическите щепсели, съобщават градските власти. И допълват, че извършителите се издирват, но засега тяхната самоличност все още не е установена.

Заради начина на увреждане на терминала се предполага, че това не са били просто хулигани, а противници на електрическите превозни средства. Управата на Мюнхен съобщава, че в последно време се отчита ръст на вандалските атаки срещу зарядни станции, но като цяло такива случаи в столицата на Бавария са сравнително малко - 3% срещу 17% средно за Германия.

Впрочем, с агресивни действия се сблъскват не само собствениците на електромобили в Европа, но и тези от другата страна на Атлантическия океан. Все по-често в новините влизат случаи, при които собственици на автомобили с двигатели с вътрешно горене блокират зарядни станции на Tesla в САЩ. Чести са и атаките, при които голям дизелов пикап или всъдеход застава пред кола на ток и избълва от ауспуха си огромно количество дим и сажди.

Снимка: Motor

0 от 500
  • #18
    11 rate up comment 9 rate down comment
    край ( преди 2 години )
    Елколите идват, а ДВГ колите ще бъдат забарени за да нямат бедните коли. Това ще зачестява.
  • #17
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    До 23: Ти пропускаш нещо важно - право думаш, че трябва да има резервни мощности, обаче една ТЕЦ не може да я спираш и пускаш с копче, тя макар и на намален капацитет трябва да работи. А когато напече или духне и ВЕИ също се разработи ще имаш свръх производство и това е по-зле от недостига защото ще ти изгърми преносната мрежа - за това и дела на ВЕИ е малък. Слънчевия, който е цикличен е само около 3% дял... а той е евтиния... Та не става точно така както го мислите с "безплатния" ток.
  • #16
    15 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    според статистиката в Германия за 2021 година са регистрирани по улиците:Тесла - 34 389 бр.Трабант - 38 173 бр.хахаха, Илоньеее, Илоньеее..
  • #15
    13 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Германците затварт АЕЦ (като им изтече живота) ама си оставиха вратичка да не го правят ако не им достига енергия. И като цяло затвориха такива на 50+г. От друга страна Франция за всяка затоврена немска строи 2 нови и потрива доволно ръце. И не на последно място, на зелените в Германия, почват и втеогенераторите да им пречат вече.
  • #14
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Великобритания, която "се отказа" от въглищата произвежда малко над 60% от енергията си от газови централи, които макар и с по-малко емисии са си нищо по-различно от ТЕЦ, и бройката им не намалява, а се увеличава. За Германия, която се отказа и от ядрената енергия да не говорим! Там даже няма да има и фиктивно намаление на емисиите при затварянето на въглищните централи
  • #13
    15 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Гласоподавателите на Слави Трифонов са се притеснили, че нямало достатъчно литий на планетата :)
  • #12
    14 rate up comment 9 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    До анонимаен #7: Аз съм изцяло за! Който е достатъчно глупав да си троши парите за електричка да го прави - няма да му преча! Но искам честна игра!!! Свалят се забраните за ДВГ, спират се субсидиите за електрички (или просто се дават субсидии за нова кола независимо от задвижването и) и когато ПАЗАРА, а не шайка ментално увредени еко-терористи определя търсенето няма да кажа и дума против тия отровни щайги... то за мъртвите или добро или нищо ;)
  • #11
    21 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Вероятно става въпрос за скучаещи деца, обаче веднага ги обявихте за "противници" на електромобилите с кауза. Навремето като пъхахме банани и картофи в ауспусите на колите за забавление, явно сме се борели с глобалното затопляне...
  • #10
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Анонимане баце 12ти - пусни жицата и се освести. Вероятно около 60-70% от електроенергията в световен мащаб се произвежда от ТЕЦове и такива продължават да се строят, нови и по-мощни. В контекста на милиардите години живот на планетата може би нямат бъдеще, но в контекста на мижавото човешко съществуване си остават незаменим източник на енергия
  • #9
    13 rate up comment 2 rate down comment
    До 11 ( преди 2 години )
    Батерии могат да се правят НЕ САМО ОТ ЛИТИЙ! Технологията се развива и от един ден, може да се правят от съвсем други елементи!