IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шок за електромобилите в Германия - токът поскъпна

Местна компания предлага киловат-час за повече от едно евро

Германските клиенти плащат средно около 30 цента на киловат час за битово електричество. За зареждане на електромобили от обществени станции сумата е по-висока, но сега вече е шокираща, тъй като в някои случаи прехвърли едно евро за кВт/ч енергия.


зарядни станции


Компанията Plugsurfing, която предоставя подобна услуга на собственици на електрически превозни средства, обяви, че от 15 януари увеличава цените си. Зареждане от станция с променлив ток (АС) вече ще струва 49 цента (досега беше 44 цента), а от такава с постоянен ток - 69 цента (досега 64 цента).

Това все още изглежда приемливо, но използването на бързите зарядни на Ionity с мощност до 350 кВт ще струва 1,09 евро на кВт/ч (досега беше 84 цента). Ако сте директен клиент на Ionity услугата ще ви излиза по-евтино - 79 цента. За целта само трябва да сканиране кода на зарядната станция с мобилния си телефон, да въведете данните за плащане в уеб-формуляр и да разрешите трансфера на сумата.

Компанията Plugsurfing оправда рязкото увеличение на цените с 19% увеличение на ДДС и корекция на разходите. Тя има голямо предимство пред конкурентите си, тъй като предлага най-гъстата мрежа от зарядни станции в Европа, а освен това системата за обработка на плащанията е много лесна.

Сметките обаче показват, че ако собственик на електрически Opel Corsa избере бърза зарядна станция, това ще му излезе по-скъпо, отколкото да използва стандартна версия на модела. В случая версията на ток се нуждае от 16 кВт за изминаване на 100 км и това ще струва 16 евро. Дизеловата Corsa, която харчи 4 л/100 км, ще измине същото разстояние за 5 евро.

Plugsurfing работи и с производители на електрически автомобили като Polestar, Volvo, Jaguar и Land Rover. Тези компании предлагат своите превозни средства заедно с акаунт за мрежата на доставчика. С оглед на високите цени, компаниите могат да променят мнението си и да си намерят друг партньор.

Снимка: Volvo

0 от 500
  • #29
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Никата ( преди 2 години )
    Естествено, че ще поскъпне.. Вие да не си мислите, че ако стане, както шувинистите искат - всичко на ток, и някой ще си фърли мултимилионния петролен бизнес и ще мре от глад?! Не, просто тока накрая ще струва колкото сега са бензина и нафтата. От тва по-логично няма. То ако беше толко "без пари, рийшли" да караш електричка, никой нямаше да се сети да ги произведе. Накрая не само, че няма да е по-екологично, ми няма и да е по-евтино - ама *** кат види ново и ака от кеф; Напредничаф е рийш ли..
  • #28
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Уанкойн ( преди 3 години )
    Таман мислех да си вържа копачките на тия зарядни станции
  • #27
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Хи хи ( преди 3 години )
    Айде ура-електричарите да надуват фанфарите....
  • #26
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Кольо Тесларов ( преди 3 години )
    идеята не е в цената на тока, а във възможността да ви го пуснат под условие (ако сте ваксинирани, платили сте данъците, нямате задължения) и най вече да могат по всяко време да ви дръпнат щалтера ...
  • #25
    7 rate up comment 2 rate down comment
    финансов(о) бос ( преди 3 години )
    На всички е ясно че няма как държавата да загуби по 1000? годишно от всеки който реши да си смени ДВГ-то с електрическа, от нейде трябва да се компенсира и какво по-лесно от това да ти продават тока 3пъти по-скъп и по този начин да вземат някой лев повече от ддс
  • #24
    7 rate up comment 1 rate down comment
    глас от тъдява ( преди 3 години )
    Дойдохме ли си на думата : 30 цента за кв.ч , и като вземем в предвид че разходът е около 20киловата на 100км са 6? , с астричката при 0,96? за литър нафта и разход под 5л/100км....
  • #23
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Руснаците купуват стари нисан лийф с девен волан от Япония и им добавят батерии за между 3000 и 10000 лв. Има сумати клипове в тубата. Гледах един в сибир си кара лийфа и е супер доволен.
  • #22
    6 rate up comment 1 rate down comment
    JEEP ( преди 3 години )
    ОПА!
  • #21
    19 rate up comment 0 rate down comment
    Провидец ( преди 3 години )
    Ще дойдат времена, когато ще завиждаме на живота на дивите племена в амазонската джунгла.
  • #20
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    #21 по-скоро това е нещото което ще можем.. след като стане непосилно за повечето хора да имат собствени автомобили. Тротинетките са доста приятен начин за придвижване в града и позволяват да се ползва и градски транспорт. Като цяло ако не вали са супер.