IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първи щат в САЩ забрани двигателите с вътрешно горене

Във Вашингтон ограничението влиза в сила със закон през 2030 година

Властите на американския щат Вашингтон прие закона Clean Cars 2030 (Чисти автомобили 2030), с който се забранява продажбата на нови коли с бензинови и дизелови двигатели от 2030 година. За да влезе в сила законопроектът, той трябва да бъде подписан от губернатора Джей Инсли, което е въпрос на време.


електромобили


След 9 години във Вашингтон, който се намира в северно-западната част на страната, ще бъде въведен мораториум върху продажбата, покупката и регистрацията на леки коли с неелектрифицирани задвижващи агрегати. Това означава, че такива автомобили няма да може да се купуват не само на територията на Вашингтон, но и да се вкарват от други щати.

При това не става дума само за електромобили. Законът не забранява придобиването на машини на водородни горивни елементи, захранващи електрическия силов агрегат. Идеята е с отказа от двигателите с вътрешно горене да се подобри значително екологичната обстановка в щата. Според еколозите, около 30% от вредните емисии в атмосферата идват именно от автомобилите.

С решението си щатът Вашингтон изпревари Калифорния - родината на Tesla, където се продават и най-много електромобили. Властите там също готвят подобен мораториум, но той ще влезе в сила през 2035 година. Същите срок са си поставили и в щата Масачузетс.

Властите обаче тепърва ще трябва да справят с доста трудности, като основната е откъде ще намират пари за ремонт и поддръжка на пътищата. Сега тези средства идват от акцизите на бензина и дизела. Вероятно ще бъде увеличен данъка VMT (Vehicle miles traveled), чиято величина зависи от броя на изминатите мили от съответното транспортно средство.

0 от 500
  • #8
    12 rate up comment 27 rate down comment
    Ааааааа ( преди 3 години )
    Скоро никой няма да иска да кара с ДВГ, защото електрическите са по-добри! Дали ще е забранено или не, няма да има значение, защото ще е по-евтино и удобно с електрическа!
  • #7
    15 rate up comment 21 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Според мен до 2030 никой няма да иска да кара кола на бензин или дизел. Ел. коли е момента са скъпи за първоначална покупка но много евтини за експлоатация. 2030 година ще са паднали много цените и всеки и никой няма да му се занимава да сменя масла, ремъчета, турбота и т.н. и да дарява пари на сервизите.
  • #6
    9 rate up comment 9 rate down comment
    Няма страшно ( преди 3 години )
    Идеята е забраната за ДВГ да работи постепенно а не изведнъж. Затова вероятно няма да забранят движението на стари автомобили. След 2030г просто няма да се продават нови автомобили с ДВГ. Старите ще се карат още 5-10 години след 2030г и хората сами ще се откажат от тях защото вече са амортизирани а пък и новите електрически коли ще стават все по добри и по достъпни. Идеята е че някъде към 2035г вече почти никой няма да се интересува от автомобили с ДВГ.
  • #5
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Последно забрана ако няма ел. двигател или забрана ако има ДВГ? Отново подвеждаща информация и трябва да чета другаде за да стане ясно.
  • #4
    24 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Щом има закон за пикаенето срещу вятъра, що да няма и такъв закон. Интересно ми е дали ще приемат подобен в Тексас, примерно. Аман от лицемерие, големите еколози.... В Европа ни "щадят" мислейки за планетата, а бухат в Индия,Китай и Бразилия каквото им падне. Едните изсекоха горите, другите/Китай/ са най-големия замърсител, заедно с Япония. Но седнали да се кахърят за мен, какво дишам и на Фандъка колко цапам.
  • #3
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Колю Курудръвчеф ( преди 3 години )
    С ЕДНА ДУМКААА СЕЕАТЛЕ!!!???
  • #2
    16 rate up comment 5 rate down comment
    Хо ( преди 3 години )
    Ок, а какво правим със старите вече регистрирани бензини и дизели. Ако 2029 си купя нов дизел , мога да го карам спокойно около 20год.
  • #1
    7 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Тойода-сан плаче.