IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първи щат в САЩ забрани двигателите с вътрешно горене

Във Вашингтон ограничението влиза в сила със закон през 2030 година

Властите на американския щат Вашингтон прие закона Clean Cars 2030 (Чисти автомобили 2030), с който се забранява продажбата на нови коли с бензинови и дизелови двигатели от 2030 година. За да влезе в сила законопроектът, той трябва да бъде подписан от губернатора Джей Инсли, което е въпрос на време.


електромобили


След 9 години във Вашингтон, който се намира в северно-западната част на страната, ще бъде въведен мораториум върху продажбата, покупката и регистрацията на леки коли с неелектрифицирани задвижващи агрегати. Това означава, че такива автомобили няма да може да се купуват не само на територията на Вашингтон, но и да се вкарват от други щати.

При това не става дума само за електромобили. Законът не забранява придобиването на машини на водородни горивни елементи, захранващи електрическия силов агрегат. Идеята е с отказа от двигателите с вътрешно горене да се подобри значително екологичната обстановка в щата. Според еколозите, около 30% от вредните емисии в атмосферата идват именно от автомобилите.

С решението си щатът Вашингтон изпревари Калифорния - родината на Tesla, където се продават и най-много електромобили. Властите там също готвят подобен мораториум, но той ще влезе в сила през 2035 година. Същите срок са си поставили и в щата Масачузетс.

Властите обаче тепърва ще трябва да справят с доста трудности, като основната е откъде ще намират пари за ремонт и поддръжка на пътищата. Сега тези средства идват от акцизите на бензина и дизела. Вероятно ще бъде увеличен данъка VMT (Vehicle miles traveled), чиято величина зависи от броя на изминатите мили от съответното транспортно средство.

0 от 500
  • #18
    3 rate up comment 0 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 3 години )
    Либерастията продължава...Безумията също.Отрезвяването ще е много болезнено, махмурлукът също.
  • #17
    11 rate up comment 1 rate down comment
    н вълчев ( преди 3 години )
    Простотията Щат няма, ,!
  • #16
    18 rate up comment 5 rate down comment
    Императорът ( преди 3 години )
    А на останалите сулювци: добра е тая кола, която те откарва от точка А до точка Б винаги и по всяко време. Когато нямаш ток даже да си заредиш телефона, ел-колата не струва нищо. Справка: Тексас.
  • #15
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Императорът ( преди 3 години )
    Цецко, Тексасците най здраво ошамариха "петолопитеците" като изпомряха от студ преди два месеца.
  • #14
    1 rate up comment 8 rate down comment
    Императорът ( преди 3 години )
    Авторчето нещо бърка Вашингтон със Сиатъл...
  • #13
    5 rate up comment 17 rate down comment
    Цецо ( преди 3 години )
    Силен шамар за всички петролопитеци!
  • #12
    15 rate up comment 8 rate down comment
    12 до оня ( преди 3 години )
    Кефиш ме, брат! "след 6 часа каране" Знаеш ли колко пъти съм карал по 26/двадесет и шест/, часа по пътищата на Европа?!?! Вервай, брат, малко повече от тебе, разбирам от коли!! Глей се там Фейсбука и не досаждай!!
  • #11
    13 rate up comment 6 rate down comment
    Lubo ( преди 3 години )
    2030 година понеже всички ще карат електрички, бензина и нафтата няма да имат тъсене никакво и цените най -вероятно ще бъдат доста надолу.Идеален момент за нещо сV12.
  • #10
    8 rate up comment 19 rate down comment
    До 12 ( преди 3 години )
    Ако не знаеш какво означава една кола да е по-добра от друга - то по добре си актуализирай знанията, ако въобще имаш такива. По-икономична, по-лесна за обслужване, с по-голямо ускорение, по-комфортна и по-добре возеща, такава, че след 6 часа каране да си свеж, а не като изваден от центрофуга.
  • #9
    32 rate up comment 9 rate down comment
    до долния ( преди 3 години )
    "електрическите са по-добри" - на какво са по-добри: - на белот ли.., по-душа ли ..!?!