IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Китай забраниха на военните и чиновниците да карат Tesla

Властите смятат, че електромобилите могат да шпионират в полза на САЩ

В Китай забраниха на военните и чиновниците да карат Tesla

Властите в Китай издадоха заповед, с която на военните и на държавните служители в страната се забранява да използват електромобили Tesla. Според управляващите, американските коли представляват заплаха за националната сигурност на страната, съобщава The Wall Street Journal.


Tesla Китай

Забраната е въведена след проверка на електромобилите, която е показала, че техните камери могат да записват непрекъснато, а сензорите им - да събират различни данни. Става дума най-вече за информация от смартфона на водача, ако той бъде синхронизиран с мултимедийната система на Tesla.

Властите не изключват възможността, получената информация да се предава на САЩ. Засега заповедта засяга пътуването с коли на Tesla до работното място и влизането с тях на територията на жилищни комплекси, обитавана от служители на секретни предприятия и държавни учреждения.

Tesla откри своя първи завод в чужбина именно в Китай, като това стана през 2019 година. Сега там се произвеждат Model 3 и Model Y. Това е и първата автомобилно предприятие на територията на Китай със 100-процентов чужд капитал. По повод, забраната от компанията на Илон Мъск заявиха, че Tesla спазва всички правила за конфиденциалност, които отговарят на китайските закони.

Снимка: Tesla

0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 3 години )
    Точна мярка, малко закъсняла. А за сведение на колегата, в Китай по закон, държавата е съсобственик във всички чужди предприятия.
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Хаха ( преди 3 години )
    Само така. Отдавна трябваше да се случи. Следваща стъпка спиране на завода.
  • #2
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Дрън-дрън ( преди 3 години )
    Заводът на Тесла в Китай е 100% собственост на Тесла и няма китайско участие. Относно новината, ако някой реши да снима и шпионира, използването на Tesla ще е най-глупавото, което може да направи. Всички знаят, че Тесла има много камери и се набива на очи. Камерите отдавна могат да се вграждат в какво ли не, за да останат скрити.
  • #1
    9 rate up comment 2 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 3 години )
    Логично...