IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

23-годишно Subaru надмина цената на нов Aston Martin

Предлаганата онлайн Impreza 22B е най-култовият и рядък модел на японците

23-годишно Subaru обикновено не е от обявите, които предизвикват тръпка по аукционите за автомобилни класики. Но има и изключения: в момента в Америка се продава една Impreza с дата на производство 1998, за която вчера наддаването бе достигнало до 88 888 долара. Днес най-високата заявка вече е 155 555 долара. Това е наполовина над цената в САЩ на чисто ново BMW M5, което има двойно повече коне, и надминава дори текущите цени на Porsche 911 GT3 и Aston Martin Vantage. Търгът е отворен още 12 дни.
 
  
Subaru Impreza 22B STi
  
  
Причината за небивалия интерес е съвсем разбираема: става дума за най-легендарната и най-рядка версия на Impreza, наречена 22В STI.

Този автомобил е пуснал през 1998 като специална версия на WRX STi, в чест на 40-ата годишнина на марката Subaru и на третата й поредна конструкторска титла в Световния рали шампионат. 22В e по-широка разновидност на WRX, ползваща конструктивни решения от истинския рали автомобил на Колин Макрей.
  
  
Subaru Impreza 22B STi
   
   
Двигателят е 2.2-литров EJ22G, с официална мощност 280 конски сили при 6000 об/мин, и 363 Нм максимален въртящ момент (макар че неофициално е способен и на повече). Задвижването е на четирите колела с петстепенна ръчна трансмисия и електронно блокируем диференциал. Теглото на колата е само 1270 кг.  

Произведени са само 424 бройки от този автомобил, от които 400 - за вътрешния японски пазар. Те са разпродадени за по-малко от час.
 
  
Subaru Impreza 22B STi
  
  
Конкретната бройка е номер 156 от производствената серия за Япония, в характерния World Rally Blue цвят. Има регулируем заден спойлер, джанти BBS, червени спирачни апарати, автоматичен климатик. Ангренажният ремък и водната помпа са току-що сменени, а колата е с общ пробег едва 40 000 километра.
  
  
Още снимки на свръхрядката Impreza 22B вижте в ГАЛЕРИЯТА:

0 от 500