IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Девет държави поискаха от ЕК крайна дата за отказ от дизела и бензина

Досега това беше инициатива на отделни страни, които сами си поставяха сроковете

Група държави поиска от Европейската комисия да определи дата за край на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене на територията на ЕС. Досега това бяха изолирани инициативи и много от страните-членки сами си поставиха срок за подобна промяна, съобщава InsideEvs.


дизели отказ


Сега обаче 9 държани от ЕС са изправили съвместно искане, в което се настоява за крайна дата за забрана на продажбите на автомобили с дизелови и бензинови мотори. Предложението е на Дания и Холандия, като е подкрепено още от Австрия, Белгия, Гърция, Ирландия, Литва, Люксембург и Малта.

Трябва да ускорим енергийния преход на автомобилния транспорт и законодателите трябва да дадат ясен сигнал на европейските производители и потребителите“, каза датският министър по климата Дан Йоргенсен.


електромобили


В документа се посочва, че подобна мярка е необходима, за да може да бъдат изпълнени амбициозните планове за намаляване на вредните емисии на СО2, определени от ЕС. Целта е през 2030 година те да спаднат до 55% в сравнение с 1990 година.

Според държавите, подписали искането, ЕС трябва да заеме ясна позиция, която да бъде споделена със страните-членки. Това е единственият начин, да се даде на автомобилните компании посоки, които да следват по отношение на производството и инфраструктурата.

Снимки: InsideEvs

0 от 500
  • #36
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Kzahariev ( преди 3 години )
    Поне всички *** глави дето ги мисля тия глупости могат да бъдат спокойни от Европейския съюз защото тяхните вибратори се на ток а не на дизел или бензин за тяхните вибратори ток ще има най-вече за Госпожа Меркел
  • #35
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Мука Кана ( преди 3 години )
    Такааа, да приемем,че всички леки коли станат електрически. А тировете и те ли ще са на ток? Ами строителната техника, багери,булдозери, фадроми ? Те от вятъра ли ще се движат? Абсолютни джендърски глупости. Всичко е само за пари.
  • #34
    8 rate up comment 0 rate down comment
    68-я ( преди 3 години )
    Ам танковете с кво ще ги движим, или може да ги бутаме?
  • #33
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Бълхавгащи ( преди 3 години )
    Хайде по-бързо се отказвайте да поевтинее горивото
  • #32
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ние дъртите просто имаме късмет, че ще измрем преди да оакат тотално света. Утешителното е, че след коронката може сегашните управляващи партии да бъдат изметени и Европа да си преразгледа стратегиите, особено подобни малоумщини. Но не трябва да се залага много на това, щото младите са промити вече и искат да плащат green premium за псевдо зелени мерки.
  • #31
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Дедо ( преди 3 години )
    Ало малките , манипулират ви както си искат. Ние дъртите ще ви гледаме сеира. Ще се усетите ама ще е късно.
  • #30
    2 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    От доста време се говори, че моделът за ползване на коли ще се промени. Най-веротно ще се наложи споделеното ползване като на електрическите тротинетки. Оня ден Дачия обявиха електрическа кола за 13 хил. евро - Spring, като е в 3 разновидности и едната е специално за услуга за споделено ползване. Има логика в тия неща, естествено и цената ще е доста висока.Това няма да стане изведнъж, но тъй или иначе трябва да се подготвим да се сбогуваме с колите с ДВГ. Което не е толкова лошо.
  • #29
    5 rate up comment 2 rate down comment
    До 33 ( преди 3 години )
    Ти въобще прочете ли статията? Ще го направят като стой та гледай! Сигурно си малък и не помниш, когато дизела беше 60ст. , а бензина лев и нещо, защото дизела тогава все още беше "чист" и не се облагаше с голям акциз. Към момента около левче от цената на горивата са акцизи и данъци. Като спуснат европейската директива, който и да е на власт, само ще козирува и ще вдигне акциза. Няма да го свалят от власт, защото "заповедта е издадена отгоре"
  • #28
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Дупе ( преди 3 години )
    Да забранят и копаене то на крипто. От там колко ток се харчи. Копаенето вреди на околната среда ама те само в автомобилите се огледала. Наред трябва!
  • #27
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Чук ( преди 3 години )
    Зелени джендъъропидали а ла кукуто Тундберг