IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

MINI също се отказва от бензина и дизела

През 2025 компанията ще пусне последния си модел с вътрешно горене

През 2025 година MINI ще представи последния си модел с двигател с вътрешно горене, а от 2030 година нататък ще произвежда само електромобили, твърди AN Europe, позовавайки се на вътрешни източници от компанията-майка BMW Group. Очаква се главният изпълнителен директор на BMW Оливер Ципсе да обяви плана при представянето на годишния отчет на 17 март.
 
  
MINI Cooper SE
В момента MINI има само един чисто електрически модел: Cooper SE, дебютирал в края на 2019 и близък технологично до BMW i3


Ако това се случи, MINI ще е петият традиционен производител в Европа, обявил отказ от двигателите с вътрешно горене. До момента го сториха Volvo, Ford Europe, Jaguar и луксозната марка на VW Bentley. Мотивацията на производителите вероятно е свързана и с рекордното поскъпване на акциите на чисто електрически компании като Tesla в последната година - макар че през последните месеци капитализациите в сектора се стопиха с над половин трилион долара.

Анализатори отбелязват, че за MINI подобен ход би имал повече смисъл, отколкото за повечето конкуренти. Малките автомобили на марката са привлекателни най-вече за градски жители, а и основен пазар за нея е Великобритания, чието правителство смята да забрани изцяло двигателите с вътрешно горене от 2030 година.

В момента класическото MINI Hatch се прави в завода в Оксфорд, докато Countryman се сглобява в Нидерландия. През 2023 трябва да започне производство и в Китай чрез джойнт-венчъра с Great Wall.

 

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    предния ( преди 3 години )
    или не знае добре английски, или умишлено лъже! Въпросната централа е Спестила възможен разход за 40 млн!! И кой сега е ***/или лъжеца/!?!
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    TSLA ( преди 3 години )
    Не спори с *** - те са най-неприятните крадци - освен че ти крадат от времето, ти крадат и от настроението.Tesla Megapack акумулаторните централи като тази в Hornsdale, Австралия, която само през първата година е донесла приход от 40 млн. долара.
  • #3
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Шш брат, "акумулаторни електроцентрали" и другите фантасмагории, а вземи па се събуди!
  • #2
    4 rate up comment 5 rate down comment
    до 1 ( преди 3 години )
    Това може да го каже само някой миньор, дето не е излизал от мината последните 10 години. Европа е решила да кара чисти и бързи е-коли, зареждани от чист възобновяем ток, съхраняван в акумулаторни електроцентрали, да диша чист въздух, без бучене и градски шум. Мините се затварят, ТЕЦ-овете минават на природен газ до закриването си.
  • #1
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    ако продължаваме в същата насока ,В ЕС през 2030-та ще имаме 50% безработица.