IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрическото MINI струва с 450 лева над бензиновото в България

Cooper SE се зарежда за половин час на бърза станция, и за три и половина часа у дома

Първото серийно електрическо MINI в историята вече се продава официално и в България. Моделът Cooper SE, с 32.6-киловатчасова батерия и пробет от 234 км по новия тестов цикъл WLTP, започва от 63 900 лева, което го прави един от най-достъпните електромобили на пазара у нас. Броят на поръчките до момента почти е надхвърлил квотата за България през тази година, съобщиха дилъри пред Automedia.bg. Цената надхвърля само с 450 лева тази на върховия бензинов модел MINI John Cooper Works. Разликата с бензиновия Cooper S е 12 000 лева.


MINI Cooper SE, електромобил


Cooper SE, чиято световна премиера бе миналото лято в Ротердам, ползва технологиите от вече познатото BMW i3 S. Мощността му е еквивалентна на 184 конски сили, ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 7.3 секунди, а от 0 до 60 км/ч - 3.9 секунди. Максималният въртящ момент е 270 Нм.

Eлектрическото MINI има и две степени на рекуперация на спирачната енергия. При по-тежката то на практика се управлява като автомобил с един педал - щом отпуснете газта, започва да спира.


MINI Cooper SE, електромобил

Технологично Cooper SE е близък до BMW i3 S, но с доста по-различни динамични настройки


На бързите 50-киловатови зарядни станции батерията може да се попълни до 80% само за 35 минути, а до 100% - за под час и половина. Компанията предлага и стенни зарядни устройства за дома, които се нуждаят от между 3.2 часа (при 11 кВт) и 4.2 часа (при 7.4 кВт) за постигане на пълния капацатитет. Зареждането до 80% отнема съответно 2.5 и 3.2 часа.

 

Цените в България

Volkswagen eUp! - 44 508 лв

Renault Zoe - 57 999

Peugeot e-208 - 61 846

MINI Cooper SE - 63 900

Hyundai Kona EV - 66 870

Nissan Leaf - 71 090

Kia Soul EV - 75 996


При това батерията остава стабилна през целия си жизнен цикъл и губи съвсем малко капацитет с течение на времето, дори и ежедневно да ползвате бързо зареждане, увери ни ръководителят на работата по задвижването Михаел Краус при представянето на модела за Централна и Югоизточна Европа. Гаранцията на батерията е 6 години или 150 000 километра.

Електромобилът има допълнителна термопомпа за надеждно отопление, както и нов приборен панел. Теглото му е с около 145 кг по-високо от това на бензиновата версия, но според инженерите на MINI това се компенсира от чувствително по-ниския център на тежестта.


MINI Cooper SE, електромобил

Благодарение на по-ниския център на тежестта и специално настроеното кормилно устройство, електромобилът се държи като "истинско MINI", уверяват създателите му

В стартовото ниво оборудването включва навигация с интернет свързаност, Bluetooth и USB, с Аpple CarPlay съвместимост, кожен мултифункционален волан, автоматичен климатик, спортни седалки, автоматични LED светлини, отопляеми дюзи на чистачките, вентилирани предни спирачки и алуминиеви джанти (специални за модела), както и цвят металик.

 

Вижте как изглежда отвътре Cooper SE в галерията:

 

0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Христо ( преди 3 години )
    Честито на печелившите, 150 000 км. гаранция на батерията и после се поставя ДВГ !
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    #6 ( преди 3 години )
    Не те разбрах какво имаш предвид. Повечето електромобили са с предно, въртящият момент не е чак толкова голям, че да е проблем
  • #6
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Супер е колата, ама с това предно... като знам i3-ката на задно как блъска в гърба и вдига предницата във въздуха... Само задно или 4х4 за колите на ток.
  • #5
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    започва от 63 900 лева... то без пари.
  • #4
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    не бе, първо зенон е впрегнал костенурката, а леонардо е откраднал от него :D все трябва да има някакъв начин да откриеш смисъл в живота си и извън форумите
  • #3
    11 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Леонардо да Винчи през далечната 1478 г. създава първата самоходна кола. Така, че любимите ти германчета пак са крали и копирали от други. Това разбира се не е най-важното кой е първи. Това може да е важно само за комплексарите. Важното е кой в момента прави най-добри коли, а това определено на са немците.
  • #2
    9 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Германците дадоха на света автомобила, както изглежда и с електромобилите се справят добре!
  • #1
    15 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    абе аз все пак предпочитам JCW, да ме извинявате. Тамън и 450 кинта ще ми останат за бензинец :D