IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мъск: Новият Roadster ще може да лети

Колата ще се движи на височина до 2 метра, категоричен е шефът на Tesla

Главният изпълнителен директор на Tesla – Илон Мъск, заяви, че новият Roadster, който се намира в разработка, буквално ще може да лети над земята. Височината на полета ще бъде не повече от 1-2 метра, уточни Мъск, като добави, че по този начин машината „няма да убие никого“.


Tesla Roadster


За необичайната функция на Roadster бизнесменът призна в ефира на подкаста на Джо Роугън, пред когото по-рано разказа за прибиращия се слънчев панел на покрива на бъдещия бус на Tesla. Според Мъск, новият Roadster ще получи „някои ракетни технонологии“, които ще бъдат включени в предлагания като допълнителен спортен пакет Space X. Той е кръстен на друга компания на милиардера.

Този пакет не само ще подобри показателите на автомобила, но ще добави и функция за истински полет, стига, разбира се, инженерите на Tesla да успеят да се справят със задачата, поставени им от Мъск. В този случай новият Roadster ще се издига във въздуха с помощта на ракетни ускорители, работещи със сгъстен газ.

„Все още мисля, как да накараме тази машина да лети, без да убива хора“, коментира Мъск. И допълни, че заради изисквания за безопасност новият Roadster ще се издига на около 1,0-1,8 метра. В този случай, при внезапна повреда в двигателя, електромобилът ще падне и ще увреди окачването, но хората в колата ще останат невредими. Мъск допълни, че колата ще се движи напред, дори когато е във въздуха, но времето за полет ще бъде ограничено.

Салонът на Roadster с пакет SpaceX ще бъде с две места, като на мястото на задните седалки ще бъдат поставени балоните с газ, който захранва допълнителните двигатели. Те ще бъдат поставени отпред и отзад. Самият електромобил получава 3 електромотора – същите като при Model S във версия Plaid, които ще развиват 1034 к.с. и ще позволяват ускорение от 0 до 100 км/ч за 1,99 секунди.

Снимка: Tesla

0 от 500