IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla засега се отказва от новия волан

Властите в САЩ не са убедени, че щурвалът е безопасен

Само преди дни Tesla представи обновения Model S, в който огромно впечатление направи променения интериор на електромобила и най-вече воланът във форма на щурвал на самолет. Тогава от компанията обявиха, че той ще се предлага също така и за обновения Model X.


Tesla Model S


Проверка в онлайн-конфигуратора на американския производител показа, че двата модела вече могат да бъдат поръчани в обновените им версии, но със стария волан. А причината е, че Националната агенция за безопасност на движението на САЩ (NHTSA) не е сигурна, че щурвалът отговаря на Федералните стандарти за безопасност на моторните превозни средства.

Причината е, че при нормално използване се налага стандартния волан да бъде въртян с прихващате, но това ще затрудни паркирането и завиването с голям радиус. Според боса на Tesla – Илон Мъск, само за няколко дни водачът ще забрави за стария вола и бързо ще свикне с новия, но явно в регулаторните органи в САЩ не са на това мнение.

Те също така имат претенции и към липсата на лостчета на чистачките и мигачите, като при новия щувал тези функции сe управляват с бутони. Същото се отнася и са селектора на скоростната кутия. За неговото отсъствие Мъск обясни, че електрониката на автомобила е толкова напреднала, че сама преценява обстановката на пътя и сменя скоростите.


Tesla Model S


Засега не е ясно, дали в Tesla ще направят нов опит за убедят властите, че новият волан е безопасен или ще продължат да разчитат на стария. На свой ред от NHTSA обявиха, че ще се свържат с ръководството на производителя на електромобили и ще поканят на разговор неговите водещи специалисти, за да обсъдят новата технология.

Снимки: Tesla

0 от 500