IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мъск: Новият Roadster ще може да лети

Колата ще се движи на височина до 2 метра, категоричен е шефът на Tesla

Главният изпълнителен директор на Tesla – Илон Мъск, заяви, че новият Roadster, който се намира в разработка, буквално ще може да лети над земята. Височината на полета ще бъде не повече от 1-2 метра, уточни Мъск, като добави, че по този начин машината „няма да убие никого“.


Tesla Roadster


За необичайната функция на Roadster бизнесменът призна в ефира на подкаста на Джо Роугън, пред когото по-рано разказа за прибиращия се слънчев панел на покрива на бъдещия бус на Tesla. Според Мъск, новият Roadster ще получи „някои ракетни технонологии“, които ще бъдат включени в предлагания като допълнителен спортен пакет Space X. Той е кръстен на друга компания на милиардера.

Този пакет не само ще подобри показателите на автомобила, но ще добави и функция за истински полет, стига, разбира се, инженерите на Tesla да успеят да се справят със задачата, поставени им от Мъск. В този случай новият Roadster ще се издига във въздуха с помощта на ракетни ускорители, работещи със сгъстен газ.

„Все още мисля, как да накараме тази машина да лети, без да убива хора“, коментира Мъск. И допълни, че заради изисквания за безопасност новият Roadster ще се издига на около 1,0-1,8 метра. В този случай, при внезапна повреда в двигателя, електромобилът ще падне и ще увреди окачването, но хората в колата ще останат невредими. Мъск допълни, че колата ще се движи напред, дори когато е във въздуха, но времето за полет ще бъде ограничено.

Салонът на Roadster с пакет SpaceX ще бъде с две места, като на мястото на задните седалки ще бъдат поставени балоните с газ, който захранва допълнителните двигатели. Те ще бъдат поставени отпред и отзад. Самият електромобил получава 3 електромотора – същите като при Model S във версия Plaid, които ще развиват 1034 к.с. и ще позволяват ускорение от 0 до 100 км/ч за 1,99 секунди.

Снимка: Tesla

0 от 500
  • #15
    23 rate up comment 0 rate down comment
    младен ( преди 3 години )
    Вече внимавам с присмиването защото преди 30г, когато бях малък, но все пак разбирах малко от електроника и тел. техника, на едно кафенце възрастен съсед раправяше за телевизори които са тънки като лист и се навиват на руло като хартия. Та тогава бая му се смях и дори подигравах. Наричах изперкал и т.е., но преди година беше някъде, LG ли бяха Samsung ли бяха показаха такъв на живо.
  • #14
    4 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Пич, от къде ти е тревата?
  • #13
    6 rate up comment 10 rate down comment
    JEEP ( преди 3 години )
    И тоя бай *** като купува биткойни, и цената скача и всички купуват..В гадно време съм расъл, мизерия беше и немотия, ама сега е по-зле..
  • #12
    15 rate up comment 11 rate down comment
    Dido ( преди 3 години )
    Това същата кола дето трябваше да е излязла на пазара вече, ама се бави за следващата година?!?! Хората твърдят, че е заради лошо планиране и реализация, а то било щото я правят да лети на 2м без да убива хора - изключително важна и полезна екстра!!!
  • #11
    13 rate up comment 14 rate down comment
    Sameman ( преди 3 години )
    Технологията не е нова, руснаците имаха разработка от преди доста години на екраноплан - левитираща машина. И в момента има подобни разработки с цел комерсиален успех. Използва се физичен феномен, ground effect vehicle GEV (нямам идея как е на БГ, така съм го запомнил), който позволява относително лесно летене над земята - 1/4 метра, без употреба на твърде много енергия. Преди да говорите за Мъск колко е зле, може би все пак трябва да обогатите първо личната си култура. Гугъл е на един клик.
  • #10
    11 rate up comment 7 rate down comment
    до предния и подобни ( преди 3 години )
    Колега, живота не е електронна игра с някакви виртуални/демек- несъществуващи/, коли и ракети!! Говорим тук, за реални неща - дето ги има наистина!! Това, кой какво ще направи, оня колко ще вдигне....... има си подходящи форуми за мечтатели!!!
  • #9
    18 rate up comment 7 rate down comment
    TSLA ( преди 3 години )
    Дотука коментарите са 1 към 1 със стенограмата на инженерния корпус към Роскосмос преди запуска на Falcon 9. След него бе мълчание и гримаси тип "излъганата камила". Поне вече знаете какво следва :D
  • #8
    26 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ще прелитам над дупките, гениална идея.
  • #7
    9 rate up comment 12 rate down comment
    Грета Тупанберг ( преди 3 години )
    Има предвид че поради лоша сглобка освен тавана цялото купе ще се откача и лети няколко метра.
  • #6
    9 rate up comment 15 rate down comment
    110 ( преди 3 години )
    Тоя съвсем предруса...