IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla понесе огромен удар в Европа

Фабриката край Берлин няма да бъде завършена навреме

Американският производител Tesla се сблъсква с огромни проблеми при изграждането на новата си „Гигафбрика“ край Берлин, съобщава германското издание Automobilwoche и посочва, че повечето основни сгради на територията на завода все още не са построени.


Tesla фабрика

Според информациите, по-рано тази седмица Tesla е уведомила Американската комисия за ценни книжа и борси, че може да не спази сроковете за строителство заради проблеми, включително спазване на нормативните изисквания, поръчки, наемане на персонал и ограничения във веригата за доставки. Компанията също така се сблъсква с проблеми с „темпото на въвеждане на производственото оборудване и процеси онлайн с възможност за производство на висококачествени единици в големи мащаби“.

Плановете на Tesla предвиждаха, заводът да заработи в средата на 2021 година, като там ще се произвежда кросоувърът Model Y, както и нови батерии от поколение 4680. Проблемите на компанията се увеличават и от факта, че тя може да не получи държавна помощ от местните власти. Наскоро Европейската комисия одобри отпускането на помощ на Tesla, BMW и други производители на електромобили, което са им помогне за увеличаване на производството. Очакваше се, че американската компания ще получи 1 млрд. евро.


Tesla фабрика


Говорител на германското Федерално министерство на икономиката заяви, че окончателна цифра за помощта все не е определена. „Не можем да потвърдим циркулиращите в пресата цифри за финансиране за Tesla. Понастоящем все още не е определен окончателен размер на финансирането за отделни проекти", заяви предсдтавителят на министерството.

Снимка: Tesla

0 от 500
  • #2
    19 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Настръхнали са немците от страх. По отношение на електрифилацията Тесла са поне 10-на години технологично пред тях. Мога да си представя немскара администрация там как всячески се опитва да ги спъне.
  • #1
    21 rate up comment 6 rate down comment
    ... ( преди 3 години )
    Е и? Нали един ден този завод ще тръгне...Може да им се объркат малко плановете, но този завод ще работи и ще произвежда.А ние? Ние кога ще произвеждаме нещо различно от тоалетна хартия?