IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автомобилите с най-ниски вредни емисии

Малко модели достигат ограничението на ЕС от 95 грама на километър

Ограниченията на ЕС по отношение на CO2 са строги: през 2020 г. новите коли трябва да отделят само 95 грама на километър или по-малко. Тази стойност се прилага за 95% процента от автомобилния парк (т.е. 95 процента от продадените нови превозни средства, 5-те процента с най-високи емисии не се вземат предвид). Като критерий се използва стандартът NEDC. От 2021 г. лимитът ще важи за целия парк, от 2025 г. ще бъде допълнително намален, първо с 15%, а от 2030 г. с огромните 37,5%.

Кои модели днес обаче се доближават до тези 95 грама CO2 на километър? Малко са и пада голямо търсене. От германското издание на Motor направиха списък с 10-те автомобила с най-ниски вредни емисии, всички под 100 грама въглероден диоксид на километър. Не са взети под внимание плъг-ин хибридите и електрическите автомобили, освен това е посочен един двигател на модел - този с най-ниските вредни емисии.

0 от 500
  • #9
    8 rate up comment 0 rate down comment
    356 ( преди 3 години )
    Аз мрънкам! Камионите са бич за екологията! Но там новите еко технологии ще се случат още в по-далечното бъдеще, ако това въобще стане!
  • #8
    12 rate up comment 0 rate down comment
    А камионите ( преди 3 години )
    Всички ревем, че колите ни тровят. А защо никой не мрънка по тежкотоварните таралясници, бълващи страшна мизерия. И то да бяха само тези старите строшеняци на по милиони км., ами и новите са ги подкарали - гледах предаване в което показваха, как големите фирми манипулират печистващите системи за изгорелите газове на международните си флотилии, за да пестят от AdBlue.Всичко се знае, но на никого от управлявящите /дори и в Брюксел/ не му пука - важното е да си лапкат, пък след тях и потоп :-(((
  • #7
    4 rate up comment 2 rate down comment
    356 ( преди 3 години )
    До 5 Е не съвсем,газовете на колите са вредни и за непосредствено дишане и чрез коктейла който синтезират с други примеси на индустрията и падат по формата на киселинен дъжд, буквално навсякъде по планетата. Така че ако нямаше нито една кола при равни други условия, нямаше да има и смог над големите градове и т.н./изключваме разбира се индустриалните замърсители/.Едно време когато не е имало коли, се е запушвало по улицата само,когато са се прибирали козите от паша! Трябва още време за еко коли!
  • #6
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Бива ли... ( преди 3 години )
    Писна ми от тази Toyota.... и тук са номер ЕДНО. Вече до гуша ми дойде.... Айдеееее
  • #5
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Веско ( преди 3 години )
    Абе съвсем изтрещяхте с тези каруци! Говорите за вредни емисии, а ми описвате колко грама СО2 отделяли!? Въглеродния двуокис НЕ Е вреден газ, а основна част от атмосферата. Отделят го всички живи организми и особено много от хората. Най-вредно е ПРОИЗВОДСТВОТО на автомобили.
  • #4
    4 rate up comment 1 rate down comment
    356 ( преди 3 години )
    Списъка вече е тук, но и с него и без него, е ясно, че това не са колите мечта, които всички очакваме в нашето екологично бъдеще!
  • #3
    9 rate up comment 0 rate down comment
    356 ( преди 3 години )
    Списък още не се появява, но докато чакаме, да Ви кажа какво много ме мъчи от доста време, Строгата маще..а Европа е "строга", но за "нов внос" към България, с изкубани и резани катализатори, строшени и бракувани дизели и т.н., е либерална. Там трябва регулация и вс.тези за отиват за рециклиране, след което програми за подпомагане и т.н., за закупуване на нови автомобили и т.н, а не еко субсидиите да ги взимат неправ.орг. и парите да потъват някъде.
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Riddick ( преди 3 години )
    И къде е този списък?
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    xasan ( преди 3 години )
    Отивам да ги търся.