IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Собственик на Tesla остана без книжка заради настройки на чистачките

Германски съд реши, че екранът в Model 3 е електронно устройство и то не може да се ползва по време на движение

Собственик на Tesla Model 3 катастрофира, докато се опитваше да регулира скоростта на работа на чистачките и беше глобен с 200 евро, а шофьорската му книжка е отнета е за месец, съобщава Auto Motor und Sport.


Чистачки Tesla


Инцидентът се е случи в германския град Карлсуе недалеч от границата с Франция. Шофьорът на Tesla Model 3 се прибирал към дома си късно вечерта, когато завалял силен дъжд. Мъжът се опитал да увеличи скоростта на чистачките, тъй като те не се справяли със силния поток от вода.

Това обаче се оказало доста трудна задача, тъй като става през менюто на големия тъч-скрийн в салона. В крайна сметка, водачът загубил управление над електромобила, излетял от пътя и се ударил в няколко дървета. Мъжът не е пострадал, за разлика от новата Tesla Model 3, която си купил само преди няколко месеца.

Пристигналите на място полицаи изпратили материалите за катастрофата в окръжния съд в Карлсруе, където срещу собственика на електромобила били повдигнати обвинения в невнимателно шофиране. Съдията преценил, че сензорният дисплей в салона на Model 3 е „електронно устройство“, а това означава, че то не може да се използва по време на движение по каквато и да е причина. Шофьорът е глобен и остава без книжка за месец, като решението на съда не подлежи на обжалване.

Снимка: Motor

0 от 500
  • #2
    20 rate up comment 1 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 3 години )
    Е това е пряк резултат от стремежа на Илонката да бъде иновативен. Понякога обаче "иновациите" вредят повече отколкото помагат. Проблем обаче има и при немската/ЕС регулаторна система - Модел 3 не би трябвало да има сертификат за движение по пътищата, щом е опасен. Не е виновен клиента за да го глобяват - той си е купил сертифициран автомобил.
  • #1
    19 rate up comment 5 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 години )
    Може да кажем само Браво на съдията! Очевидно колата е опасна за шофиране - да се забрани продажбата и до отстраняване на тези инженерни недомислици.