IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla е готова с автопилот от пето ниво

Премиерата на технологията ще се състои през есента

Не толкова отдавна от американския производител на електромобили Tesla обявиха, че готвят кардинално обновяване на системата за автономно движение. Сега става ясно какво трябва да очакваме от компанията в съвсем близко бъдеще.


Tesla autopilot


Лично основателят и ръководител на фирмата Илон Мъск разкри подробности за новата технологията, която ще бъде използвана в колите на марката. В акаунта си в Twitter милиардерът се похвали, че съвсем скоро моделите на Tesla ще получат напълно безпилотна технология. В момента те са оборудвани с автопилот от трето ниво, който превъзхожда системите на всички конкуренти

Тази технология обаче предвижда намесата на водача в даден момент, докато при новата система това няма да е нужно. Мъск разкри само, че в момента компанията му работи върху усъвършенстване на охладителната система, тъй като по-мощните компютри се нуждаят от по-добро охлаждане, както и че премиерата на новия автопилот трябва да се състои след около 3 месеца.

В същото време в интернет се появиха карди, заснети от видео-регистртор в Tesla Model 3, от което си вижда, че и сегашната система за автономно движение работи отлично. Тя реагира бързо на летяща насреща гума и ловко успява да избегне сблъсъка.



Водачът на електромобила твърди, че автопилотът сам се е справил със ситуацията, като след разминаването с летящата гума бързо се е стабилизирал и е върнал колата в лентата на движение. Във видеото не вижда от кой автомобил излита откъснатото колело, но е ясно, че това става на магистрала, където скоростта е по-висока.

Видео: YouTube

0 от 500
  • #9
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Как ще гледаш първо в огледалото при летяща насреща гума от камион, да, ще ударя някой отстрани, но ще си спася живота. Може да звучи много егоистично, но ви гарантирам на всичките, че ще направите същото, човешките инстинкти просто работят така и статистиката го показва.
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Гении са тези
  • #7
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Критиците на автономните системи не разбират принципа. Не е важно дали системата е безгрешна в ситуациии в които хората рядко грешат. Важно е на 1 милиард километра кой ще направи повече фатални грешки - компютърът или човекът. Предвид това, че компютърът не заспива, не пие и гледа едновременно всички страни на колата, със 100% сигурност един ден автономните коли ще са по-безопасни. В ситуацията с гумата човек трябва да погледне първо в дясното огледало преди да направи подобна маневра.
  • #6
    2 rate up comment 11 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 години )
    Ахахахахах, за това маса народ измря в кoчaците на Илончо, а тия толкова несъвършени системи на конглокенцията не са утепали още никой. Да не споменаваме факта, че от 3то мина директно на 5то ниво без еволюция без нищо. В очакване съм на кървавите заглавия за постиженията на новата система. Но няма лошо - естествен подбор в действие!
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Tesla ( преди 3 години )
    Тесла заложиха на технологиите и успяха да дръпнат с няколко години пред конглокенцията. Европейските производители първоначално подцениха опасността от навлизане на електромобилите и сега са в ролята на догонващ. Основният недостатък на Тесла, както и останалите американски коли, е качеството на изработка, както в интериора, така и в сглобяването на панелите. В дългосрочен план европейските премиум марки си мисля, че ще се наложат, защото сега само автопилота и range-а са предимство за Тесла.
  • #4
    7 rate up comment 0 rate down comment
    TSLA ( преди 3 години )
    В сравнение с процесора, човешките рефлекси са като умряла котка. В зората на автопилота една колите беше закарала сама шофьора в болница. Примерите със спасени в ситуация хора са 9 към 1, обаче народът обича да яде само драма и затова медиите му снасят 10% от общата картинка. Пазарна икономика ;)
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    А8 има 3то ниво, но не работи в България, Тесла също има 3то ниво, но също не работи извън САЩ. 5то ниво на Тесла ще е като научна фантастика, но вероятно отново ще работи само в САЩ. Гледах теста преди 2 месеца на двата топ модела на Тесла модел 3 в Бъргария, но автопилота не работеше у нас, гледах теста на същите в АМS и германците казаха, че и при тях не работи, бачка само в САЩ. Нямам представа защо.
  • #2
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Audi представиха 3-то ниво на автономност преди години и то действително работеше, така че това, което пише в статията не покрива фактите.
  • #1
    4 rate up comment 1 rate down comment
    none ( преди 3 години )
    Като безпилотни технологии са поне 5 години пред останалите автопроизводители. Мерцедес си признаха че са изостанали и заложиха на NVidia, които наскоро изкараха нова хардуерна платформа, която успя да бие Тесла от 2017, и е 3 пъти по-евтина. Въпрос на време и останалите да се откажат от собствени разработки (последни ще са БМВ, щото още си мислят че ще се справят сами а в същото време са много крив клиенти и повечето сериозни фирми избягват да са им подизпълнители).