IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Германия протестират срещу завода на Tesla

Местните жители очакват водна криза заради новата фабрика

В Германия протестират срещу завода на Tesla

Над 250 жители на градчето Грюнхайде в близост Берлин излязоха на протест срещу изграждането на завод на Tesla. Те смятат, че съоръжението ще доведе до проблеми с водоснабдяването в района, предава Automotive News.

Плановете за строеж на първата фабрика на американския производител на електромобили бяха обявени през ноември, но сега срещат сериозна съпротива от стана на местните жители. Те излязоха на протест, след като по-рано през седмицата Асоциацията по водите на Бранденбург обяви, че очаква сериозни проблеми както с доставка на питейна вода, така и с отпадъчните води от производството.

Една от протестиращите - 27-годишната природозащитничка Ане Бах, заяви, че в плановете на Tesla, публикувани по-рано се посочва, че компанията се нуждае от 300 кубически метра вода за всеки час производство. Това доста бързо ще изчерпи всички водни запаси на региона.

"Не сме против идването на Tesla, а сме против самата фабрика, тъй като тя ще съсипе природата в района, който е защитена територия", коментира Бах. Тя беше подкрепена и от други екоактивисти. Те протестират не само заради водата, но и заради решението да бъдат изсечени около 740 декара дървета, за да се освободи място за построяване на фабриката.

Интересното е, че срещу протестиращите се изправиха други местни жители, които бяха доста по-малко на брой - около 20. Всички те са млади хора и са категорични, че идването на Tesla само ще помогне за развитието на региона.

Снимка: Twitter

0 от 500
  • #2
    19 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Ключът от палатката е: Те смятат, че съоръжението ще доведе до проблеми с водоснабдяването в района Значи излиза, че жителите СМЯТАТ, че така ще стане?!?! Много интересно, а още по-интересно е кой им плати, за да смятат така!!! Като се има предвид, че немските електромобили са, като прохождащо бебе спрямо Тесла, явно има кой да финансира подобни протести. Още повече, че протеста е организиран от Зелените в Германия, които както от всеки се знае, протестират за всичко за което им се плати.
  • #1
    17 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Малко съмнително да изчерпи всички водни запаси в района нали и самата фабрика ще спре да работи като че ли биха я направили или ще им разрешат там ако беше така