IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новият завод на Tesla ще е в Берлин

Gigafactory 4 ще започне работа през 2021 г.

Новият завод на Tesla ще е в Берлин

Първият завод на Tesla в Европа ще бъде в Берлин (Германия), съобщи главният изпълнителен директор на американския производител на електромобили Илон Мъск в Twitter. Изявлението му дойде само часове, след като новата фабрика на компанията в Китай започна производство.

Китайското предприятие е известно като Gigafactory 3, а европейското ще бъде Gigafactory 4. То ще бъде разположено в близост до летището в Берлин, като там ще се намират още дизайнерският и инженерният центрове на Tesla за Европа. В завода ще се произвеждат също батерии и силови агрегати за електромобилите на Tesla.

Tesla factory

Мъск още преди време заяви, че компанията му търси място за построяване на завод в Европа. Засега е ясно, че в Gigafactory 4 ще се сглобяват Model 3 и бъдещия Model Y. И ако китайската фабрика засега е с капацитет от 3000 електромобила на седмица, то тази в Европа ще произвежда повече.

"Всички знаят, че германското автомобилно инженерство е невероятно, като точно това е една от основните причини, поради която се спряхме на Германия", обясни Мъск.

Засега не е ясно, колко пари ще струва на Tesla изграждането на новото предприятие. Заводът в Китай - Gigafactory 3, излезе на американската компания около 2 млрд. долара. Известно е обаче, че фабриката трябва да започне работа през 2021 г.

Снимки: Tesla

0 от 500
  • #8
    8 rate up comment 3 rate down comment
    shvaben ( преди 4 години )
    Абе тоя нали щеше да фалира, пък той една след друга фабрики отваря.
  • #7
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Пак ни изиграха. Нали щеше да е в Ботевград!?
  • #6
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Achtung ( преди 4 години )
    В източна Германия и сравнително близко до границата с Полша, сигурно половината работници ще са поляци, което пак е по-добре от бежанците инженери работещи в западната част на страната. За европа освен модел Y им трябва задължително комби и хечбек.
  • #5
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Русия ( преди 4 години )
    Бибитку за малко да докарал Мъска в БГ!
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    източна Германия е като изброените от теб и няма значителна разлика в заплатите ако искаха по-евтино по-скоро щеше да е на изток като Полша или Румъния и подобни
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    И тоя завод го изпуснахме...
  • #2
    7 rate up comment 0 rate down comment
    решението им е било ( преди 4 години )
    Имали са колебания дали завода им да е в Берлин или Кремиковци
  • #1
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    За съжаление първо правят сервизи където има повече продажби най-близкия строящ се е чак в Будапеща но последно време подобриха нещата с чакането в съществуващите с повече части на склад и пускане на сервизни микробуси по всяка вероятност с този завод Европа ще стане по-голям пазар за Тесла от Америка особено ако помислят за комби модел 3 и някой по-малък модел