IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Краят: Джеймс Мей си купи Tesla

Бъдещето е на електричеството - дали от батерии, водород или антиматерия, казва водещият на Grand Tour

Ерата на електромобила може да се смята за окончателно настъпила, след като и Джеймс Мей, прочутият водещ на Top Gear и Grand Tour, си купи Tesla Model S. Двете предавания минават за последния бастион на истинските "бензинови маниаци" и Мей, както и колегите му Кларксън и Хамънд, многократно са критикували хибридните и електрическите задвижвания.
 


Мей, който от десетина дни нагнетяваше напрежението около новия си автомобил, го показа официално в YouTube (след кратка закачка със слабоумието на автомобилните блогъри и инфлуенсъри). Под измамното покривало с логото на Ferrari се оказа стандартна синя Tesla Model S.

"Знам, че мнозина от вас ще са разочаровани и ще си кажат: ето, и той се продаде на електромобилната глупост, какво им е лошото на двигателите с вътрешно горене?", обяснява Джеймс в клипчето за Drivetribe. "Не знам какво е бъдещето на автомобила, но по един или друг начин той ще се задвижва с електричество. Тази кола е с батерия. Правилният отговор може да е водородни горивни клетки. Може да е антиматерия. Тази кола е с литиево-йонна батерия, но бъдещето може да е на свръхкондензаторите, или нещо подобно... Важното според мен е да участваш в експеримента". Мей подчертава, че не го интересува "зеленият аспект" на електромобила, както и възможността електричеството за него да е добито от въглища или по друг замърсяващ начин. "Онова, което ме интересува, е бъдещето на автомобила".


Джеймс Мей, Tesla


"Капитан Бавен" има някои забележки към интериора на своя Model S ("най-простият интериор от всички възможни коли - изцяло веган, ако не броим кожения волан"), но като цяло смята, че електромобилите всъщност ще помогнат на истинските фенове на бензиновите мотори да запазят хобито си по-дълго.

Мей бе първият от тримата, заложил на електричеството - вече пет години той се придвижва из Лондон с BMW i3. В същото време той запазва и забележителната си колекция от конвенционални автомобили. Ето и някои от най-интересните екземпляри в нея.

Най-интересните коли в колекцията на Джеймс Мей:

0 от 500