IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai Nexo записа световен рекорд

Водородният кросоувър измина 778 км с едно зареждане

Hyundai Nexo записа световен рекорд

Hyundai Nexo е сред най-популярните модели, използващи за захранване водородни горивни клетки. Въпреки ниската цена на този тип гориво, както и на неговата екоЛогичност, водородните агрегати все още имат редица недостатъци, като основният е високата им цена. Това обаче не пречи на някои компании да продължават да развиват технологията и да постигат успехи.

Швейцарския въздухоплавател Бертран Пикар напълнил догоре своя Nexo и веднага след това се отправил на пътешествие, като с едно зареждане е успял да измине 778 км. При това, на финала на пътуването в кросоувъра е останало гориво за още 49 км. Рекордното постижение е отчетено на 25 и 26 ноември във Франция, по чиито пътища е преминал Пикар.

Hyundai Nexo

"С това постижение доказваме, че за постигането на рекорд не е нужен специално разаботен експериментален прототип. Идва нова ера на високопроизводителни машини, които са ориентирани към опазване на околната среда", коментира швейцарецът.

Задвижването на Hyundai Nexo става с електромотор с мощност 163 к.с. и 394 Нм, като пробегът по цикъла WLTP е 666 км. Пълното зареждане на модела отнема 5 минути, а при работата си силовият агрегат отделя само кислород и вода.

Снимки: Hyundai

0 от 500