IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Каква е разликата между обикновения бензин 95 и Super?

Освен че дава допълнителна мощност по-скъпото гориво помага за запазване на двигателя

Каква е разликата между обикновения бензин 95 и Super?

На бензиностанциите обикновено могат да бъдат намерени два типа бензин – по-евтиният 95 октана и по-скъп, обозначаван често като Super. Но дали вторият е по-добър, само защото е по-скъп?

Основната разлика между двата вида бензин е в октановото число. То показва доколко бензинът е устойчив към детонация. Колкото по-високо е октановото число, толкова по-голяма компресия може да издържи горивото преди да детонира.

В бензиновия двигател горивото се смесва с въздух, компресира се и след това се запалва с искра от запалителната свещ. Това се случва отвън навътре. Изгарянето трябва да е постепенно и контролирано, но ако сместа бъде компресирана прекалено силно част от сместта може да детонира прекалено рано. Това се чува и може да прозвучи като чукане на сух боб в ламаринена тенджера или като дизелов двигател.

Повишаването на мощността на двигателя може да бъде извършено с повишаване на степента на сгъстяване или при турбодвигателите – с увеличаване на налягането. Всяка от тези мерки вдига налягането в горивната камера при изгаряне. При старите двигатели прагът на детонация трябваше да бъде внимателно управляван от конструкторите, особено когато се появиха турбокомпресорите. През 1982-ра конструкторът на двигателите на Saab Пер Гилибранд създаде системата Automatic Performance Control. Тя долавяше „чукането“ чрез микрофон, закрепен за блока на двигателя и чрез следене на налягането и оборотите на двигателя.

Модерните бензинови двигатели използват подобни системи, но благодарение на по-бързи процесори те могат и да предвиждат кога ще се стигне до детонация. Атмосферните двигатели забавят точката, в която се задейства запалването при опасност от детонация, което ни връща отново на въпроса каква е разликата между нормалния бензин и Super. Отговорът е че използването на по-скъпия от двата вида не е нужно, освен ако автомобилът ви не е супер спортен и в книжката това не е записано императивно. Използването на Super в нормален двигател не може да му навреди.

Разликата между нормалния бензин и Super може да достигне 5 точки (95 срещу 100 например) и шансът двигателят да бъде повреден от по-ниското октаново число е минимален. По-спортните двигатели обаче са умишлено настроени да бъдат най-ефективни с използване на Super.

По-високото октаново число позволява на двигателя да използва по-голямо налягане на турбото и по-агресивни настройки за извличане на повече мощност. При по-ниският октан тези настройки могат да бъдат забавени, за да се остане под прага на детонация. Разликата трудно може да бъде доловена в нормален автомобил от шофьора.

Следва да се отбележи, че екстремните случаи на детонация могат да повредят двигателя. Цилиндровата глава на снимката е от състезателен двигател и изглежда като изядена от гризачи. В случая е използван нормален бензин, вместо Super. Това не трябва да ви безпокои, защото подобен случай в нормален двигател е почти невъзможен.

Снимки: Bosch

0 от 500
 • #16
  0 rate up comment 0 rate down comment
  Малко мръднал ( преди 2 месеца )
  А това отнася ли се за карборатор
 • #15
  4 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Получава се закъснение при което изгарят изпускателните клапани. Двигателите имат най добри параметри когато работят малко под границата на детонация , за което в днешно време се гижи електрониката
 • #14
  2 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  За мене няма никаква разлика ..разликата е в парите
 • #13
  9 rate up comment 4 rate down comment
  пена ( преди 7 месеца )
  Ако колата ви е направена за 95, карайте с 95! Бензина с по-голямо октаново число гори при по-висока температура. Много двигатели не издържат дълго на повишената температура на горене. Недейте да слушате поредния некадърен журнараст а единствено производителя на автомобила ви!
 • #12
  9 rate up comment 4 rate down comment
  User ( преди 7 месеца )
  Разликата е че при нас нормалния 95 в повечето случаи е пълен *** особено ако карате директна инжекция е силно препоръчително да слагате от по скъпия бензин за да нямате проблеми със помпи дюзи че на новите коли са си цифра
 • #11
  14 rate up comment 3 rate down comment
  До Мдам ( преди 7 месеца )
  Трабантът беше високотехнологична машина със скрити заложби и най-вероятно както сте забелязал се е настройвал автоматично за работа с различните бензини благодарение на интегрираният в картонения корпус компютър Правец!!!
 • #10
  4 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 7 месеца )
  Vaprosa e moje li dvigatel,koito konstruktura kazva 4e triabva samo 98,da mu se nsliva postoianno 95
 • #9
  21 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 7 месеца )
  Прочетете в книжката на колата с какво гориво трябва да карате и това е, а не да се развиват разни теории и да се правят свободни съчинения с кое гориво повече вървяла или харчела колата. Супер бензин е с октаново число 100, а нормалния е с 95 октана. На някои места супер е 98 октана, но това е неправилно според и ви цакат. Слагането на добавки няма отношение към октановото число. Всяка марка бензиностанции си слагат техни добавки според сезона и фирмената политика на фирмата.
 • #8
  16 rate up comment 1 rate down comment
  Мдам ( преди 7 месеца )
  Не знам за новите двигатели ама на времето Трабантът си вървеше повече и гореше по-малко с по-висок октан...не знам да се е самонастройвал..
 • #7
  10 rate up comment 2 rate down comment
  До Милен ( преди 7 месеца )
  Милене, всъщност на 2000 литра се сипва малко над литър добавка. Лично съм присъствал на тестове до като зареждат цистерна. Работя в Нефтозавода...