IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Колко вредни са електрическите тротинетки?

Скутерите на ток отделят повече вредни емисии от пълен с пътници дизелов автобус

Колко вредни са електрическите тротинетки?

Електрическите  тротинетки стават все по-популярни в големите градове по цял свят, в това число и у нас, което предизвиква много дискусии. Основната е дали те трябва да бъдат регистрирани като обичайни превозни средства и съответно хората, които ги управляват да притежават необходимия лиценз и да носят отговорност за действията си.

Оказва се обаче, че проблемът с тротинетките на ток не е само с правилника за движение по пътищата. Група учени от Университета на Северна Каролина проведоха изследване, в което доказват, че те тези превозни средства са по-вредни за околната среда, отколкото е общественият надземен транспорт, ако той е напълно натоварен. Резултатите от изследването бяха публикувани в списанието Environmental Research Letter.

E-Scooter

Учените са взели под внимание изхвърлените в атмосферата вредни емисии (СО2), които са нужни за производството на електроенергия за скутерите, а също така и въздействието на материалите, използвани при тяхното производство,  транспортиране и събиране (в много градове те се дават под наем и съответно се оставят на различни места, което налага тяхното прибиране от фирмата, чиято собственост са). Оказва се, че електроенергията за тяхното зареждане е най-малкият проблем.

"Най-вредни за околната среда са материалите, от които се прави транспортното средство - метал и пластмаса. Те нанасят повече вреда, отколкото самото зареждане. Друг проблем е транспортирането на скутерите до зарядните станции, които на свой ред работят на пълно натоварване по цяла нощ. Повечето тротинетки не са с напълно разредена батерия, но въпреки това се товарят на товарни автомобили, които ги карат до зарядните станции, а тези машини също отделят вредни емисии", коментира един от авторите на изследването Джеремая Джонсън.

E-Scooter

Изследователите са направили и любопитна класация на превозните средства, в която показват какви вреди нанасят те на околната среда. Оказва се, че използването на скутер (тротинетка) за придвижване в града е по-вредно, отколкото това на пълен с пътници дизелов автобус.

"Скутерите са ефективно решение на задръстванията в града, но не и на екологичните проблеми, тъй като те не оказват чак такова въздействие върху околната среда от страна на градската транспортна система, колкото се опитват да ни ги представят техните производители, както и компаниите, които ги дават под наем", е заключението на учените.

0 от 500
 • #3
  26 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Арабите плащат за фалшиви проучвания. Нима автобусите не се произвеждат? Защо не споменат колко материали-тона стомана и пластмаса отива за автобуса???? А колко ли харчи камиона който доставя нафтата????
 • #2
  12 rate up comment 20 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  г-н Кларксън го каза още преди 10г, че производството на батериите е по-вредно от 10 коли да се движат цяла година,а господата американци да направят изследване за батериите на тесла. Всеки малко по-образован човек знае лития как се набавя и какво копаене пада.
 • #1
  21 rate up comment 11 rate down comment
  .. ( преди 1 година )
  "отделят повече вредни емисии от пълен с пътници дизелов автобус" Що за глупост? Седнете на ауспуха на автобус и на ауспуха на тротинетката и се убедете сами кое е вярното. ... А ма няма как нефтените компании да не реват срещу тока. Умира им бизнеса.... Ще изкарат, че електриките са виновни и за нежеланите бременности... и за войната и за всичко.