IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Козметиката замърсява повече от автомобилите

Изследването е на американски учени и засяга големите градове

Козметиката замърсява повече от автомобилите

Докато вниманието на обществеността успешно се отвлича от скандали с вредните емисии на автомобилите, се оказва, че производителите на шампоани, парфюми и друга козметика далеч повече тровят хората по света.

Козметиката замърсява повече от автомобилите

До този извод са стигнали учените от Университета на Колорадо и от Националното управление за изследвания на океаните и на атмосферата на САЩ. Според тях, всевъзможните средства за лична хигиена, препаратите за почистване на дома, както лаковете и боите имат далеч по-силно токсично въздействие върху хората в големите градове.

Вредните вещества, отделяни от тези препарати, са по-високи от тези на двигателите на автомобилите, но държавният и обществен контрол върху тях е много по-малък. Изследването показва, че след въвеждането на нови задължителни нива на вредните емисии на автомобилите, се забелязва подобрение в екологичната обстановка. В същото време обаче производителите на битова химия не правят нищо по въпроса, тъй като не са задължени.

Учените посочват, че в момента около 50% от вредните вещества в атмосферата в големите градове се дълат именно на битовата химия и козметиката. Очакванията са до няколко години този показател да достигне до 70%, като в същото време приносът на автомобилите към замърсяването ще продължи да намалява.

Тагове: co2
0 от 500
  • #7
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Старшина ( преди 6 години )
    Не се и учудвам... То днешното метросексуално-джендърско поколение ще му спре въздуха ако не отиде на козметик поне 2 пъти в седмицата да си избръсне изнежените краченца и веждички. Ахххххх мамини златни синченца как хубаво ще ви отрезви една две годишна грудовска военна служба...
  • #6
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Аморфис ( преди 6 години )
    Повече, едва ли!Но че леко замърсява козметиката, да замърсява.И пропускат един друг фактор...Според мен, най-много замърсяват производителите на електроника. Като си купите нова мрежова/видео/звукова карта, помиришете я. Или диск, памет, каквото желаете за компютъра. Уха страхотно, нали?Ако бяха писали за електрониката, можеше да се вържем!
  • #5
    2 rate up comment 7 rate down comment
    Bmw435icc,X3G01 ( преди 6 години )
    Nai-posle istinata da lasne na yave
  • #4
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Пръдльо ( преди 6 години )
    А пръднята колко замърсява, сероводород, амоняк, азотни окиси, метан и др.
  • #3
    3 rate up comment 9 rate down comment
    .. ( преди 6 години )
    Трябва да си напълно издухал за да се вържеш на тази опашата лъжа.
  • #2
    23 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Значи тотална забрана за момченца с анцузи, поляти с 1 литър парфюм, ходещи по кафенетата с дизелови чипосани трактори.
  • #1
    6 rate up comment 13 rate down comment
    vt ( преди 6 години )
    Спонсорирано от VW Group.