IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Колко вредни са електрическите тротинетки?

Скутерите на ток отделят повече вредни емисии от пълен с пътници дизелов автобус

Колко вредни са електрическите тротинетки?

Електрическите  тротинетки стават все по-популярни в големите градове по цял свят, в това число и у нас, което предизвиква много дискусии. Основната е дали те трябва да бъдат регистрирани като обичайни превозни средства и съответно хората, които ги управляват да притежават необходимия лиценз и да носят отговорност за действията си.

Оказва се обаче, че проблемът с тротинетките на ток не е само с правилника за движение по пътищата. Група учени от Университета на Северна Каролина проведоха изследване, в което доказват, че те тези превозни средства са по-вредни за околната среда, отколкото е общественият надземен транспорт, ако той е напълно натоварен. Резултатите от изследването бяха публикувани в списанието Environmental Research Letter.

E-Scooter

Учените са взели под внимание изхвърлените в атмосферата вредни емисии (СО2), които са нужни за производството на електроенергия за скутерите, а също така и въздействието на материалите, използвани при тяхното производство,  транспортиране и събиране (в много градове те се дават под наем и съответно се оставят на различни места, което налага тяхното прибиране от фирмата, чиято собственост са). Оказва се, че електроенергията за тяхното зареждане е най-малкият проблем.

"Най-вредни за околната среда са материалите, от които се прави транспортното средство - метал и пластмаса. Те нанасят повече вреда, отколкото самото зареждане. Друг проблем е транспортирането на скутерите до зарядните станции, които на свой ред работят на пълно натоварване по цяла нощ. Повечето тротинетки не са с напълно разредена батерия, но въпреки това се товарят на товарни автомобили, които ги карат до зарядните станции, а тези машини също отделят вредни емисии", коментира един от авторите на изследването Джеремая Джонсън.

E-Scooter

Изследователите са направили и любопитна класация на превозните средства, в която показват какви вреди нанасят те на околната среда. Оказва се, че използването на скутер (тротинетка) за придвижване в града е по-вредно, отколкото това на пълен с пътници дизелов автобус.

"Скутерите са ефективно решение на задръстванията в града, но не и на екологичните проблеми, тъй като те не оказват чак такова въздействие върху околната среда от страна на градската транспортна система, колкото се опитват да ни ги представят техните производители, както и компаниите, които ги дават под наем", е заключението на учените.

0 от 500
 • #13
  8 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  #10 Дженди, от де го имаш това инфо, че не можеш да си захранваш къщата само от слънчева енергия? Вече има градове, ГРА-ДО-ВЕ, цели градове представи си, ако изобщо можеш да си го представиш, които не ползват никаква друга енергия, освен от слънце и вятър. Пусни си търсачката и се ограмоти малко! Какво остава пък за една къща и то къща в БГ, където има много слънчеви дни над средното за Европа. Хората в европа и в мрачна Германия дори имат излишък от тази енергия и я продават дори. Смятай!
 • #12
  4 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  *** неграмотника - ти знаеш ли какво е ВЕЦ хахахаха, тръгнал да спори за енергия бездарника. Мнението ти е невалидно защото си ***.
 • #11
  19 rate up comment 2 rate down comment
  Тони ( преди 1 година )
  Абе хора .....всичко Мара втасала та спряхте до ел.тротинетките?????Смешници...Като говорите за замърсяване почнете с таралясниците по на 20..30години които пушат като комини та да свършим със всичко от сорта
 • #10
  13 rate up comment 9 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Колко ток ще прозивдеш? Едва ли да можеш да си захраниш домакинството, камо ли да зареждаш кола. Не казвам че нефта е = тока, просто на този етап е по-добара енергия за транспорт. Може да се съхранява лесно, за разлика от тока. Производсвтото на батерии е енергоемък процес, извличането на метали за тях също. Тази енергия, не идва от "гората".. Да ТЕЦ на въглища може и да затворят, ама за ВЕЦ, АЕЦ... има да почакаш
 • #9
  13 rate up comment 5 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Пич аз на покрива на къщата ми немога да произвеждам петрол но мога да произвеждам ток. Недей да разправяш как нефта = тока. Ток може да се произвежда по много начини и тенденцията новите мощностти да са зелена енергия и старите замърсяващи ТЕЦ-ове да се затварят.
 • #8
  13 rate up comment 13 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Защо всики си мислят, че като е на ток е еко и безвредно? не се отделят емисии при употреба, но тока идва от някъде(не си мислете, че идва само от вятър и слънце или че един слънчев панел може да зареди една кола). Не е само петролно лоби, ако беше по ефективно, досега отдавна ел. коли да са масови. И ако някои си мисли, че един ден тока няма да е като петрола в момента, много се лъже. Прото от една зависимост ще се отиде в друга...
 • #7
  22 rate up comment 6 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Пак джендърски проучвания и мало-умни резултати, платени от световната петролна мафия. На такава простотия не виждам кой може да повярва. Тротинетката първо е много по-лесна за направа с по-малко материали. Рециклира се на 100%. Автобуса ползва стотици пъти повече материали, които не всички се рециклират, много по-материало и тридоемък за направа е. Сметнете колко работници участват в производството на автобуса. Те се движат до завода с нещо което отделя СО2 нали. Това сметнаха ли го? Не!
 • #6
  18 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Нефтеното лоби яко бълва глупости за да отложи смърта си с още няколко години
 • #5
  22 rate up comment 3 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Те са изчислили колко вредни емисии са отделят при производството на тези тротинетки но удобно са забравили да сложат емисите при производството на автобуса
 • #4
  13 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Ае стига с вашите глупости.