IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Еколозите обявиха "най-мръсните" производители

Първата тройка оформят Volkswagen, Renault-Nissan и Toyota, сочи доклад

Еколозите обявиха

Природозащитниците съставиха списък на автомобилните производители, които най-много замърсяват атмосферата. Според доклада на Грийнпийс, през 2018 г. общото количество на автомобилните емисии на CO2 в света достигна 9% от всички парникови газове на човечеството - 4,8 гигатона CO2. Авторите на изследването подчертават, че това са повече от всички емисии на Европа за същия период от време.

Лидер в този рейтинг е германският концерн Volkswagen. През 2018 г. автомобилите на групата са изхвърлили 582 милиона тона CO2 в атмосферата. Второто място заема Renault-Nissan (577 млн. тона), а трети е Toyota (562 млн. тона). Списъкът с "най-мръсните" компании се допълва от General Motors (530 млн. тона), Hyundai-Kia (401 млн. тона), Ford (346 млн. тона), FCA (305 млн. тона), Honda (283 млн. тона), PSA (201 млн. тона) и Suzuki (164 млн. тона).

Еколозите отбелязват, че само на компаниите от Топ 5 в списъка се падат близо 55% от общия обем парникови газове. През 2018 г. само автомобилите на концерна Volkswagen са изхвърлили повече вредни газове в атмосферата от цяла Австралия.

Ситуацията се влошава поради увеличеното търсенето на кросоувъри и всъдеходи: само през последните десет години броят на тези автомобили, продадени в Европа, се е утроил - от 8% през 2008 г. на 32% през 2018 г. В същото време обаче хибридите не решават, а само маскират проблема, тъй като основният двигател в тези автомобили все още си остава бензиновият или дизеловият.

0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    хахаха зелените Рено в челото на замърсители... Факт! къде си да им кажеш, че не е вярно.. че е лъжа!
  • #8
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #10 Ти като не си зле, кажи кой продава най-много хибриди! Зная, че няма да отговориш, защото си не просто зле, а си изключително зле! Все пак давай, кажи кой продава най-много, като се правиш на много знаещ! Пущай търсачката и търси!
  • #7
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Абе, ( преди 4 години )
    от кога Фолк с Ваген е първи по продажби бе дженди! Първи са по измами, но по продажби НЕ! Да, за тях съм сигурен, че са първи и по замърсяване! С тези измами и софтуери с които криеха реалните изгорели газове е сигурно, че са 1. Нисан и Рено няма как да са, като са едни от лидерите по продажбата на електрически модели. Още повече, че най-големите им продажби са на компактни и малки автомобили. За Тойота пък да не говорим. Те продават най-много хибриди и водородни автомобили и колите.
  • #6
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Тея зелените трябва да бъдат забранени със закон! Това са най-долните, мръсни, подкупни и манипулиращи организации! Тези хора правят това за което им се плаща. Платени са и никой дори и за момент да не си помисли, че не са. Има честни хора сред тях, които наистина са зелени и милеят за екологията, но те нямат думата. Поредната класация е поредното безумие, което са съчинили. Не съм фен на никоя от изброените компании, но е доста тенденциозно и нелепо без да се обяви на какъв принцип са ги избрал
  • #5
    5 rate up comment 12 rate down comment
    Дошо ( преди 4 години )
    От кога казвам аз, че полудържавните перачници СОЦваген и рено са най-мръсните в света?За жалост рено помъкна след себе си и Нисан, но да се надяваме японците да се отърват от този *** - скоро!
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Доста тенденциозна статия. Сравняваме производството на даден концерн или производител за целият свят а го сравняваме с една единствена страна, че и с изключително ниска гъстота на населението. Цялото и население е около 4 пъти по-малко от това на Германия!
  • #3
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Май по чиста случайност съвпада с класацията на топ 10 производители на автомобили
  • #2
    20 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Доста безсмислена класация. Произвеждаш повече, замърсяваш повече, това е нормално. Да бяха казали толко е средната стойност на произведен авотомобил. Току-виж американските се оказали на първо място.
  • #1
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Пена ( преди 4 години )
    Държавните перачници сиреч.