IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо все по-често се правят двигатели "еднодневки"

Или каква е причината за даунсайзинга и бедите, които той крие

Ако по-рано 1,2-литровите двигатели бяха, така да се каже, "мотоциклетни", то сега такива се монтират дори на всъдеходи. Желанието на автомобилните компании да намалят обема е напълно разбираемо: производството е по-евтино, с всеки изминал ден екологичните стандарти стават по-строги, а клиентът ще бъде доволен от ниския разход на гориво. Не всичко обаче е толкова розово, защото двигател, който е претърпял даунсайзинг, плаща за всичките си плюсове с един дебел минус - кратък жизнен цикъл.
  
 
даунсайзинг
  
   
Толкова популярната вече от години дума "даунсайзинг" означава намаляване работния обем на двигателя с едновременно увеличаване на неговата производителност (обикновено чрез форсиране). Ако по-рано обемът на двигател по-малък от 1,5 литра беше свързван с по-дребните автомобили, то сега 1,2-литрови имат и големи кросоувъри, чието тегло гони два тона. Дори последното поколение на "седмицата" на BMW получи 2-литров двигател, което никога досега не се бе случвало в историята на баварската марка.

В повечето западни страни данъкът върху автомобила се изчислява според въздействието му върху околната среда. Колкото по-малко емисии изхвърля в атмосферата, толкова по-нисък налог плаща неговият собственик. Просто и ясно. В Германия обаче взимат допълнително пари и за обем. Тук се крие големият плюс на малкия двигател - има много конски сили, но данъкът е малък. Моторите с турбо пък са изгодни и заради малкия си апетит. При ниска скорост и на празен ход разходът на гориво е като на мотоциклет, а ако решите да дадете газ, мощността е като при спортна кола (почти). Но, както се казва, дяволът е в детайлите. Детайлите на двигателя.
   
     
Даунсайзинг
   
   
По правило, даунсайзнатият двигател е направен на базата на друг, по-голям. И в случая се правят кардинални промени. Традиционно при производството на един двигател компаниите влагат доста резерв от гледна точка на надеждност и сигурност. При даунсайзинга обаче този резерв намалява, понякога до два пъти. За да се постигне по-малък обем и по-ниско тегло, дори стените на цилиндрите се изтъняват. В същото време мощността и степента на сгъстяване нарастват, защото е необходимо един 1,4-литров двигател да има същите показатели като 2-литровия, от който е "направен". Ако не и по-големи. И какво се получава в крайна сметка - от двигател, който може да изкара 1 милион километра, получаваме "еднодневка" за 200 000 км. Все още даунсайзнатите двигатели са относително нови и няма доказателства, че този принцип важи за всички от тях. Но при всички случаи е нещо, което трябва да имате предвид. И още нещо: заради намаления резерв по-малките двигатели са много по-чувствителни към качеството на поддръжката. Редовната и честа смяна на маслото е задължителна.

Проблемът при даунсайзинга би могъл да бъде решен чрез използване на материали от аерокосмическата индустрия. Автомобилният производител обаче е много наясно, че е по-добре да пусне евтин двигател, който ще изкара 100-200 хиляди километра и да каже, че това е най-добрият в света, отколкото да пусне такъв с живот от 1 млн. км на изключително висока цена и да заяви същото. Много повече хора ще си купят колата от първия пример. Във всеки случай обаче всичко зависи от това, кое човек смята за по-важно: да спести пари и да се погрижи за околната среда, или да избере двигател, който не попада в графата "еднодневки", но да се бръкне повече.


0 от 500
  • #29
    41 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Колега, МБ и Порше са били здрави и издържливи някога. Сега са шир потреба (както и всички останали).
  • #28
    13 rate up comment 11 rate down comment
    Навремето ... ( преди 4 години )
    към края на 40-те години на миналия век Порше и Мерцедес пуснаха обща бюлетина за здрави коли с по-малко хабене на материал. Тогава рециклирането не е било толкова познато и за това се е решило колите им да са колкото може по-дълговечни! Типичното Порше и типичния Мерцедес и до днес се такива!По това ще ги познаете - кога сменят моделната линия! Колкото по-дълго, толкова по-здрави!
  • #27
    22 rate up comment 12 rate down comment
    До 27 ( преди 4 години )
    Нищо не разбираш от ДВГ. Точно тези двигатели имат максимален въртящ момент от ниски обороти и не изискват високи обороти за разлика от атмосферките.
  • #26
    7 rate up comment 19 rate down comment
    . ( преди 4 години )
    Освен това, даунсайзнатите двигатели са високоооборотни и искат хубави масла, а и не на последно място и шофьорите масово ги мъчат в ниски обороти и още повече скъсяват живота им.
  • #25
    13 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #25 - този е известен с псевдонима Факт!, но често пише и като Анонимен. Явно е бил "разочарован" от немци в някой голф на околовръстното и не може да прости на цялата нация... Сега и новина за времето да излезе - ще пише отдолу че немските коли са скапани и цялата им индустрия умира още утре :)
  • #24
    15 rate up comment 27 rate down comment
    Абе ( преди 4 години )
    Тука пише някакъв ***, с различни никове, но се познава по непредизвиканата омраза към VW. Този явно е дишал прахта на много VAG автомобили, а може и да са го таковали в някой.Човека е за лекар и хапчета.
  • #23
    12 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #22 каква екология кви 5 лева? Колко българина мислят за екология като си купуват кола? 1 или 2% може би по-малко. Всеки гледа изгодното, да го кефи или да се гъзарее нещо. Ако имаш възможност, няма ли да си вземеш нещо дето те кефи сега как върви и след 5, да речем години, да смениш с нещо ново - примерно електрическо? а? Какво като не изкарва по милион километра? Все пак уточняваме че не искаме да се женим за кола...
  • #22
    43 rate up comment 1 rate down comment
    1234 ( преди 4 години )
    Думата екология е измама! Условно 600 хил км могат да издържат големите двигатели, отговарят на 3 малки! Кое замърсява повече, да хвърлиш 3 коли или една???? Всичко е кпнсумация до дупка, до последното изкопаемо, дърво, животно и кубик питейна вода. Човека е пaразит
  • #21
    9 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #20, никой не спори, че "вървенето с турбо и без е грандиозно различно", но нали статията е за екологията - какво екологично има в това да има повече части в една кола и те да се развалят? Второ, "не знаеш що некои искат да изживеят остатъка от живота си с една и съща кола/мотор.... " - ами защото новото не е хубаво: прави се не с мисъл за машината, карача и (пак наблягаме на тукашната тема) екологията, а за пари, ...само за пари. Когато направят нова кола за мен, ще си я купя, разбира се...
  • #20
    4 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #20, никой не спори, че "вървенето с турбо и без е грандиозно различно", но нали статията е за екологията - какво екологично има в това да има повече части в една кола и те да се развалят? Второ, "не знаеш що некои искат да изживеят остатъка от живота си с една и съща кола/мотор.... " - ами защото новото не е хубаво: прави се не с мисъл за машината, карача