IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да изчислим колко вдига една кола на заден ход

Трябват ни само три числа и формула (ВИДЕО)

Как да изчислим колко вдига една кола на заден ход

Алгебрата, колкото и да я обичате или мразите, е доста полезна. Това е един от най-лесните за разбиране дялове на математиката, който много помага за решаване на ежедневните главоблъсканици. Например, чудили ли сте се колко може да вдигне даден автомобил на заден ход, без самите вие да седнете зад волана? На помощ идва това видео от DriveTribe, което ще ви помогне да направите лесните изчисления.

В клипа водещият иска да определи максималната скорост на заден ход на Mitsubishi Lancer Evolution 7 на Брайън О'Конър (в ролята Пол Уокър) от култовия филм 2 Fast 2 Furious. За да направите това, ви трябват само три неща: предавателното число на задната скорост (в случая 3.416), обиколката на гумите (22 инча) и максималните обороти (8000 об/мин). След това вкарвате тези числа в едно уравнение и може да решите каквато и да е променлива, която искате. В случая - колко вдига Evo 7 на заден ход.

Простата аритметика показва, че максимална скорост на заден ход на автомобила е само 55,23 км/ч. Това е далеч от внушението, което филмът се опитва да ни втълпи, че едва ли не Evo 7 се втурва през магистралния трафик и изпреварва на заден ход автомобили, които би трябвало да се движат с поне 104 км/ч.

И така, лети ли на заден ход автомобилът на О'Конър във филма? Не, разбира се. Екипът е използвал трик. Тъй като Evo 7, всъщност, се движи не много бързо на задна скорост, останалите коли на магистралата се движат напред по-бавно, за да се създаде илюзията, че автомобилът на О'Конър лети бясно.

0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    абе не знам за алгебрата,ама линейната алгебра затруднява доста студентите..
  • #7
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    а по мързеливите си купуват гпс вбох и на смартфона им показва ускорение скорост изминато разстояние
  • #6
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Киноман ( преди 4 години )
    Помня тази част от филма и много се смях.
  • #5
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Един интересен факт ( преди 4 години )
    На Tesla Model S ако и се махне ограничителя на задна може да вдигне над 250 км/чТова е така защото трансмисията има само една фиксирана предавка а движенеито на заден ход се осъществява като просто по електронен път се обърне движението на мотора. Затова стандартно при превключване на задна се активира и електронен лимит на скоростта от 25 км/ч.
  • #4
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Сметко ( преди 4 години )
    Това важи за чужди коли само. Аз моите съм ги пробвал и знам колко вдигат на всяка една предавка, включително задна.
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    емо ( преди 4 години )
    Ами предавателното число на диференциала? Алоооо, умниците! Станахте за смях.
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    бавареца ( преди 4 години )
    и в добавка ви трябва предавателното число на главното предаване - щото без него не 50км/ч ами 150 км/ч ще получите като смятате
  • #1
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    хахаха. и какви са тия гуми с обиколка 22 инча ? трябва да са 7 инча диаметър и то заедно с гумата. т.е. джантита сигурно са -5 инча. почти като на картинг. ве хора от де ги превеждате тия неща бе