IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Измислиха как камерите за скорост винаги да са на печалба

Властите в Латвия приложиха хитрост, от която страдат нарушителите

Измислиха как камерите за скорост винаги да са на печалба

Когато камерата за отчитане на превишена скорост в даден район работи дълго време, шофьорите свикват с нея и инстинктивно намаляват скоростта при приближаване. Така, устройството в даден момент се оказва безполезно и спира да носи приходи.

Властите в Латвия обаче решиха този проблем, като от това страдат именно нарушителите. Рецептата се оказа много проста - при приближаване на радара шофьорът инстинктивно намалява скоростта, след което дава газ и ускорява. Решението в случая е да се обърне камерата в обратна посока и тя да следи отдалечаващия се автомобил.

Оказва се, че подобна практика съществува в много държави от Европа. Когато една камера престане да носи пари (тоест, премиващите през района свикнат с нея), тя просто се обръща на 180 градуса. Минава поне месец, преди шофьорите да свикнат с новото положение, но за този период голяма част от тях са глобени за превишена скорост.

Подобно схема може да се използва доста време, защото се оказва, че вредният навик, според който шофьорът ускорява веднага след подминаването на радара, не може да бъде изкоренен дори със сериозни глоби.

0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Има устройства които блокират камерите и не позволяват да бъде сниман номера на колата.
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Та същото нещо го правеха с години на пътя Асеновград-Пловдив с камерата до КЦМ...сега вече след ремонта, мисля че самата камера не работи, защото преди снимаше след 60-65 (предполагам) сега има знак 80.
  • #2
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    То за това сме на това положение, защото обичаме да си правим каквото искаме.
  • #1
    21 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Аз не зная камера, която да не е на печалба, че да измислят начин как да е. По-скоро по-правилно е да се каже: на по-голяма печалба! Най-големи печалби са мобилните камери. В Германия например са боядисани зелено. Слагат ги в някой храсталак да не се виждат и снимат на воля. Даже тези новите не те осветяват с цервената светкавица, а са те снимат и ти нищо не разбираш. Разбираш, като ти пратят глобата. За да няма глоби и проблеми, най-доброто решение е да се кара по правилата! Така правете!