IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Светофарите се научиха да разпознават пешеходците

Вече сами ще спират автомобилния поток по улиците във Виена

Светофарите се научиха да разпознават пешеходците

Австрийската столица Виена все повече се превръща в истински "умен град". Скоро от всички светофари за пешеходци там ще бъдат премахнати бутоните, които превключват сигналите от червено към зелено, защото устройствата вече сами ще разпознават хората, канещи се да пресекат улицата. Технологията е разработена от учени от Техническия университет в Грац по поръчка на столичния съвет.

Как работи системата? Видеокамера, свързана с компютър, сканира около 40 квадратни метра от пространството около мястото, където е поставен светофара. Когато някой влезе в тази зона, алгоритъм анализира траекторията на движението му и за секунда определя дали той се кани да пресече улицата или не. Така светофарите сами ще могат да спират автомобилния поток, като синхронизират данните с градската система за управление на движението. При това зеленият сигнал няма да се смени, докато всички желаещи не пресекат улицата.

Освен това системата е в състояние да разпознава хора в инвалидни колички или такива с детски колички, т.е. тези, които имат нужда от повече време, за да пресекат улицата. Важно е също така да се знае, посочват разработчиците, че системата не разпознава лица и не предава информация за движението на хора към външни сървъри, тоест самоличността на хората е напълно защитена.

И накрая, системата осигурява автоматично уведомяване за грешки. Така че ако камерата се развали, пешеходците няма да се налага да спират на бордюра и да чакат зеления сигнал на светофара. Системата ще бъде пусната в тестови режим на някои кръстовища в австрийската столица през следващата година.

0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    "системата не разпознава лица и не предава информация за движението на хора към външни сървъри, тоест самоличността на хората е напълно защитена" => Веднага им повЕрвАх... Въобще нямаше да питам дали тази опция е включена от ...ъ-ъ-ъ... разработчиците, ако не ми бяха написали изрично...