IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автомобилни гуми произвеждат електричество

Новата технология на японски концерн съвсем скоро ще се появи в производство

Автомобилни гуми произвеждат електричество

Японската комания Sumitomo разработи нова технология за "умни гуми", които изработват електроенергия, докато се въртят. Това позволява допълнително захранване на електронните системи на автомобила.

Според създателите на разработката, във вътрешата част на гумите се поставя устройство, което в компанията наричат "събирач на енергия". Когато транспортното средство се движи, това устройство преобразува статичното електричество в енергия при всяка деформация на гумата.

Sumimoto

Количеството събрана енергия не е достатъчно за зареждане на акумулатора или дори за захранване на оптиката, но напълно стига за захранването на работата на различни датчици - например за тези, които следят за налягането в самите гуми.

Технологията е разработена от японската компания съвместно с професора от катедрата по машиностроене на Университета Кансай - Хироши Тане. Благодарение на подкрепата на Японския научно-технически център, Sumimoto ще продължи разработката на "умните гуми", за да може съвсем скоро да ги пусне в серийно производство.

Снимки: Sumimoto

0 от 500
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Инж. Ганев ( преди 4 години )
    И от деформацията на гумите, и от фотоволтаични панели на покрива, и от сгъването на амортисьорите, и от спирането и спускането под наклон (което го има вече), и от страничната инерция при завой - от ВСИЧКО трябва да се прави ток и да се возим почти безплатно.
  • #1
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Типично по японски - иновационни технологии, които обаче нямат никакво практическо приложение. Това за датчиците е пълна безсмислица, защото има много по-добри, сигурни и стабилни начини да се забранват.