IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Външната въдушна възглавница на ZF премина краш-тест (ВИДЕО)

Революционната раработка намалява травмите на пътниците с 40%

Външната въдушна възглавница на ZF премина краш-тест (ВИДЕО)

Съвременните автомобилни технологии продължават да се развиват, като един от резултатите от това е външна въздушни възглавница за автомобил. Тя е създадена от най-големият производител и доставчик на автомобилни части - компанията ZF.

Новата технология беше представено сравнително скоро, а сега вече се тества и в полеви условия. Въздушната възглавница беше поставена на комби Opel Insignia, което по сценарий трябва да се сблъска с автомобил-робот. Еърбегът е вграден в праговете на колата, а броите и външните огледала са снабдени с датчици, които трябва да определят точния момент за активиране на предпазното средство.

Според създателите на технологията, системата взима решение за задействане на еърбега мълниеносно - само за 150 милисекунди. Обемът на възглавницата варира от 280 до 400 литра, като зависи от конкретния автомобил. Този обем превишава 5-8 пъти размерите на еърбега на шофьора.

Външната възглавница не само защитава каросерията при удар, но и намалява тежестта на нараняванията, които получават возещите се в колата при катастрофа - с около 40%. От ZF допълват, че ще продължат тестовете на изобретението си, като все още няма конкретен срок за неговото серийно производство.

Видео: YouTube

0 от 500
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Оня ( преди 4 години )
    Вземете си оправете милиона грешки в статията... ужс е за четене!
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Уф, нали вие писахте, че са я измислили Хюндай и ще я слагат от 2020 г. Хайде уточнете се!
  • #6
    1 rate up comment 1 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    Интересно ми е как се държи това чудо на техниката в задръстване.А как ще реагира ако си гъзар и спреш на средата на пешеходната пътека? Ще бие ли по краката пресичащите баби, които я видят дупето я не...И още много други... от рода на зацапани датчици и т.н.
  • #5
    5 rate up comment 1 rate down comment
    waso ( преди 4 години )
    ZF e Zahnradfabrik абревиатура от немски, означава фабрика за зъбни колела и е номер 1 в производсвото а скоростни кутии и пр., безспорен лидер и както може би отчаяните самураи са рзбрали, са немци.И това не е анимация.И време е вече да свикнете с факта, че швабите са много, ама много напред.Единствените от Азия, дето вдянаха, че жълтурко кола не прави, бяха Киа и сега всеки може да види, че техните коли, проектирани от немци и европейци, са доста по добри от японските полуфабрикати.
  • #4
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Едо ( преди 4 години )
    Анонимния под мен, ако си извади *** дето го смуче 24/7 от устата, поне докато пише коментари, може и да забележи че това не е анимация, а видео на реален тест, снимано с камера за висока скорост... ама едва ли.
  • #3
    2 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Тези анимации в Холивуд ли ги правят, Уолт Дисни или на друго място! Ну, погоди! ми харесва повече и изглежда по-реалистично от тази смешна анимацийка! Абе тея от ZF да не са ви станали и те спонсори, както са Фолк с Ваген? Сложете им някоя диплянка, брошурка и рекламка, за да се знаят спонсорите!
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Може ли и втората част на видеото, моля, когато "автомобилът-робот" вече е "камион-робот"?
  • #1
    11 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Ми, то по тая логика може да се сложат такива възглавници и отпред, и отзад, и откъде се сетиш!