IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford ще уволни още 23 000 човека?

До 2022 закритите работни места ще са общо 30 000

Ford ще уволни още 23 000 човека?

Ford обяви, че планира да съкрати 7000 човека от работната си сила в световен мащаб до август тази година, като тези мерки се очаква да спестят 600 милиона долара на година на автомобилния гигант. Но много от анализаторите в Щатите са на мнение, че това е едва началото на програмата за орязване на разходи, която компанията трябва да изпълни.

Най-стряскаща е прогнозата на Адам Джонас от Morgan Stanley, който прогнозира, че уволненията ще продължат и според него, компанията ще освободи още 23 000 човека в близко бъдеще, за да постигне целите си по отношение на намаляване на разходите.

Прогнозите на Джонас и компанията, за която работи той, поне по отношение на автомобилната индустрия имат огромна тежест, но засега те не са се отразили на цената на акциите на Ford – в петък цената на фондовата борса в Ню Йорк беше 10,29 долара на акция, а във вторник борсата затвори при курс 10,24 долара.

От Ford отказаха коментар на прогнозите на Джонас, съобщи вестник USA Today.

„Важното тук е, че данните, съобщени от Ford относно намаляването на работната сила са абсурдни – коментира Джон Габриелсен, който е съветник на някои от най-големите автомобилни компании в света. – Никой дори не си прави труда да анализира случващото се във Ford, тъй като всички чакат по-точна информация, тъй като промените там тепърва предстоят и закриването на тези 7000 работни места е само повърхността на проблема, наистина трябват много по-сериозни съкращения.”

Според Джонас, тези 23 000 човека ще бъдат съкратени до 2022 година, а закриването на работни места в Детройт стартира тази седмица с първите 500 уволнени от компанията.

„Присъствието на Ford на световния пазар много бързо се свива – допълни Габриелсен. – За последните 10 години Ford е загубил една четвърт от дела си на световния пазар – от 7,9 на 5,9. В следващите три години този процес ще се ускори, като това е резултат от решението на компанията да излезе от пазара на леки автомобили в Северна Америка, като и от орязването на моделите, които предлага в други части на света.”

Според Джонас, намаляването на работната сила на Ford с 23 000 човека е мярка, която ще има краткотраен ефект. Той и много негови колеги предричат спад на продажбите и намаляване на приходите на компанията в следващите три години.

Преди 12 месеца Джонас прогнозира, че Ford ще трябва да съкрати 25 000 работни места, но от компанията отново не коментираха твърденията му относно плана на главния изпълнителен директор Джим Хакет „Smart Redesign” за намаляване на разходите.

0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    abc ( преди 4 години )
    Трябва, ама друг път. Преди 10-20 години "таргета" за двигателя на производителите беше 240 хил. км ресурс. Сега е свален на 150 хил.км.
  • #5
    2 rate up comment 2 rate down comment
    shvaben ( преди 4 години )
    Форд сами се прецакаха, особено с тези малолитражни двигатели Ecobust, които които нито достатъчно мощност, нито икономичност имат. Отгоре на всичкото са направени като консуматив, след 150-200 хил. км. заминават и трябва да го сменяш или основен ремонт, а това не са много километри за един съвременен автомобил (трябва да изкарва поне до към 400-500 хил.км).
  • #4
    2 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Чакам момента, когато ще уволнят 100 % от работниците си! Няма да чакам дълго! Иначе плащат на подкуп ните кон КУРси да им избират скапаните двигатели години на ред за двигател на годината.
  • #3
    3 rate up comment 5 rate down comment
    forum1 ( преди 4 години )
    повече форд никога. След тези ремонти в Люлин... Никога. Толкова пари им дадох. А, мислих дори да си купя нов форд, но след като видях с очите си отношението им към моя 10 годишен форд. НИКОГА!!!5 бона не ви ли стигнаха за ремонт? Астала виста. Търсете някой друг ***. Следващата м икола пак ще бъде нова, но няма да има нищо общо с фирмата на мото-то
  • #2
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Рено фен ( преди 4 години )
    *** нали мноу продавали бе.
  • #1
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Те форд толкова си могат.