IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Разследване срещу Ford стартира в САЩ

Концернът е подал неверни данни за вредните емисии на автомобилите си

Разследване срещу Ford стартира в САЩ

Министерството на правосъдието на САЩ заведе углавно дело срещу концерна Ford, след като представители на производителя признаха за допуснати неточности в сертификацията на автомобилите. От Ford обаче отричат да са използвали специални устройства, който да намаляват показателите на вредните емисии.

По информация на Automotive News, в момента в офисите на Ford в САЩ се провежда разследване. Като доказателство изданието посочва подадената през седмицата заявка от производителя до Комисия по ценни книжа и борси на САЩ. В нея се споменава, че са възможни проблеми, свързани с процеса на измерване и сертификация на вредните емисии при моделите на Ford, продавани в Щатите. 

В заявката на Ford се уточнява, че не става въпрос за използване на софтуер, който намалява вредните емисии по време на изпитания. Такова устройство беше открито при двигателите на концерна Volkswagen през 2017 г. и стана причина за скандала "Дизелгейт".

От Ford посочват, че сами са се свързали с Агенцията по опазване на околната среда на САЩ, както и Управлението на въздушните ресурси на Калифорния. Това е станало още през февруари, а сега Министерството на правосъдието е започнало углавно разследване. От компанията са категорични, че ще сътрудничат на властите.

Предполага се, че проблемите са свързани с това как моделирането на влиянието на аеродинамичното съпротивление и триенето на гумите влияят върху разхода на гориво. Служителите на Ford са използвали неверни данни за изчисления и това е довело до разследването от страна на властите.

Снимки: Ford

0 от 500